Ζαχαρίτσας Νικόλαος (1801-1866)

Η οικογένεια Ζαχαρίτσα ήταν από τις παλαιότερες και ισχυρότερες των Αθηνών. Στην Επανάσταση του 1821 πολλά μέλη της έδωσαν το «παρών» στο εθνικό πολεμικό σάλπισμα. O Παναγής Ζαχαρίτσας, πατέρας του Δημάρχου, ήταν δημογέροντας τα τελευταία προεπαναστατικά χρόνια και είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Διονύσιο.

Αλλά και ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικόλαος Ζαχαρίτσας είχε διακριθεί σε όλες τις περιπέτειες του επαναστατικού αγώνα στην Αθήνα, χωρίς να διστάσει να θυσιάσει τα πάντα για την εξυπηρέτηση της πόλης. Εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων το 1850, όταν η εφημερίδα ΑΙΩΝ αποκαλούσε «Λησταρχείον» το «Δημαρχείον» και με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα έκανε λόγο για κλοπές, φόνους, πλαστογραφίες και υπεξαιρέσεις.
Ένα χρόνο αργότερα, με πρόσχημα μια ψευδή κατηγορία εναντίον του, παύθηκε από τα καθήκοντά του… με Βασιλικό Διάταγμα. Παρά το γεγονός ότι απαλλάχθηκε με βούλευμα από τις κατηγορίες ―που αφορούσαν τις παράνομες πράξεις ενός δημοτικού υπαλλήλου ο οποίος εξέδιδε ψευδή πιστοποιητικά― δεν κλήθηκε να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.