Άγγελος Τσουκαλάς (1906-1996)

Η απόφαση του Άγγελου Τσουκαλά να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος Αθηναίων με την υποστήριξη της ΕΔΑ, το 1959, προκάλεσε τη διαγραφή του από το Κόμμα Φιλελευθέρων. Ποινικολόγος, γιος του καθηγητή του Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Τσουκαλά, ήταν γνωστός για τη δικανική του ευγλωττία και τη νομική του κατάρτιση.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Διοικήσεως Νήσων Ιονίου Πελάγους και Υφυπουργός-Γενικός Διοικητής (1945). Πολιτεύτηκε για πρώτη φορά το 1946 με το κόμμα του Παν. Κανελλόπουλου και, ύστερα από αλλεπάλληλες αποτυχίες (1950, 1951, 1952), εξελέγη βουλευτής Αθηνών το 1956 με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Υπήρξε συνήγορος του Ν. Μπελογιάννη.

Με τον συνδυασμό του, το 1959, εκλέχθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ άλλων –για δεύτερη φορά– ο μεταπολιτευτικός Δήμαρχος Ιωάννης Παπαθεοδώρου και για πρώτη φορά ο Θεόδωρος Κατριβάνος. Κατά τη θητεία του ως Δημάρχου Αθηναίων βρέθηκε αντιμέτωπος με την κρατική αδιαφορία και την παντελή έλλειψη κονδυλίων, ασχολήθηκε ενεργά με το πρόβλημα εναπόθεσης των απορριμμάτων, ενώ υπήρξε από τους πρώτους θιασώτες της ιδέας της Πανευρωπαϊκής Ενώσεως. Τέλος, διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης στη διάρκεια της δικτατορίας (1970-1973).

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.