«Από την Αυτοκρατορία στα Εθνικά Κράτη: Προσδιορίζοντας την ταυτότητα της μοντέρνας πόλης. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη»

Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου Ευταξία και η Επιτροπή Νέων της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «Από την Αυτοκρατορία στα Εθνικά Κράτη: Προσδιορίζοντας την ταυτότητα της μοντέρνας πόλης. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη».
Οι ομιλητές μέσω των εισηγήσεών τους θα μας εισαγάγουν σε μια περίοδο, κατά την οποία οι πόλεις αυτές υπέστησαν μια σειρά αλλαγών, που τις μεταμόρφωσαν σε σημαντικό βαθμό. Τα νέα πολεοδομικά σχέδια βασισμένα σε δυτικά πρότυπα επιφέρουν μία μεταβολή σε σχέση με το παρελθόν και αλλάζουν, σε πολλές περιπτώσεις ριζικά, την αστική γεωγραφία των πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου.
Τα τείχη των πόλεων κατεδαφίζονται, λεωφόρους αντικαθιστούν τα στενά σοκάκια και οι χαοτικοί μαχαλάδες αντικαθιστώνται από οικοδομικά τετράγωνα πλαισιωμένα από ευθυγραμμισμένες οδούς. Οι πόλεις αλλά και οι κάτοικοί τους υιοθετούν δυτικά πρότυπα, που είναι συνυφασμένα με την πρόοδο.
Ο κ. Σάββας Τσιλένης, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, ΕΙΕ, θα μιλήσει για τον εκδυτικισμό στην «καρδιά της Ανατολής» και συγκεκριμένα για την πολεοδομική εξέλιξη της Κωνσταντινούπολης για έναν αιώνα (1850-1950).
Ο κ. Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος και υπεύθυνος του καθημερινού πολιτιστικού ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, θα μιλήσει για την Αθήνα, «μια Μπραζίλια του 19ου αιώνα». Τα νέα πολεοδομικά σχέδια της πόλης εμπνέονται από την κλασική αρχαιότητα, βυζαντινά και ισλαμικά κτήρια κατεδαφίζονται. Από μικρή επαρχιακή πόλη η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα όραμα του νεοκλασικισμού.
Σε καμία άλλη πόλη η ρήξη με το παρελθόν δεν ήταν τόσο βίαιη και απότομη, όσο στη Σμύρνη, η πολυπολιτισμική πόλη χάνεται μέσα στις φλόγες και τα νέα πολεοδομικά σχέδια καταστρέφουν ό,τι γλύτωσε από την πυρκαγιά. Πριν από τη Σμύρνη, η Θεσσαλονίκη είχε και αυτή γνωρίσει την καταστροφική δύναμη της πυρκαγιάς. Ο κ. Νίκος Πατσαβός, Εντεταλμένος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μας αφηγείται την Ιστορία των δύο πόλεων και την πολεοδομική ανάπτυξή τους μετά την πυρκαγιά.
Η κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου, τελειόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεχίζει με την αναζήτηση μιας αρχιτεκτονικής ταυτότητας στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά τη δεκαετία του ’30.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12.00 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (οδός Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος -Αθήνα).
Λόγω των περιορισμένων θέσεων μία ώρα πριν από την έναρξη των εργασιών της διημερίδας μοιράζονται δελτία προτεραιότητας .

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.