Πως οι Αρχές αντιμετώπισαν το 1937 τις ανώνυμες τηλεφωνικές φάρσες

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Το ζήτημα των ανώνυμων στις κάθε μορφής επικοινωνίες δεν είναι βεβαίως σημερινό, ούτε αποκλειστικότητα των ηλεκτρονικών blogs. Μας έρχεται από την αρχαιότητα και από τότε που χρησιμοποιήθηκαν οι επιστολές, η ανωνυμία
των επιστολογράφων αποτελούσε «πονοκέφαλο» για εκείνους που υφίσταντο τις επιπτώσεις της. Στη νεότερη Ιστορία και από την εποχή που η ζωή έγινε πιο εύκολη και φιλική με τις τεχνολογίες, η τηλεφωνική ανωνυμία προκάλεσε τα μεγαλύτερα προβλήματα και ενεργοποίησε σπουδαίες τεχνικές και νομικές παρεμβάσεις.

Στη χώρα μας το πρόβλημα είχε φουντώσει, σε απίστευτο βαθμό, το φθινόπωρο του 1937. Πολλοί διασκέδαζαν με τα τηλέφωνα παρενοχλώντας τους πελάτες της πάλαι ποτέ ακμάζουσας Τηλεφωνικής Εταιρείας, δηλαδή του προγονού
του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Η αδυναμία του πελάτη να εντοπίσει εκείνον που του τηλεφωνούσε έδινε την ευκαιρία για ανενόχλητη… εξύβριση, απλές διασκεδάσεις, φάρσες και πειράγματα μεταξύ φίλων, αλλά και εκβιαστικές συμπεριφορές. Και η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη, κυρίως στην ελληνική επαρχία από τότε που λειτούργησε το αυτόματο τηλέφωνο. Όταν δηλαδή έπαψε να δίνει τις γραμμές η τηλεφωνήτρια και τοποθετήθηκαν αυτοματοποιημένα κέντρα διανομής των κλήσεων.

Όποιος δεν είχε τι να κάνει, σήκωνε το τηλέφωνο, μόνος ή με παρέα, και έβαζε φωτιές στο ανδρόγυνο λέγοντας στη σύζυγο πως ο άνδρας της βρισκόταν στη Γλυφάδα με την Κική… Επαγγελματικές και ερωτικές αντιζηλίες, οικονομικές
αντιπαλότητες και ανταγωνισμοί, αντεκδικήσεις και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές έβρισκαν διέξοδο στην τηλεφωνική ανωνυμία. Οπότε, το 1937, λήφθηκαν τα πρώτα δυναμικά μέτρα.

Ξεκινώντας από την επαρχία, η Τηλεφωνική Εταιρεία, όταν δεχόταν μία σοβαρή καταγγελία, εντόπιζε με ειδικό μηχάνημα τον δράστη και συνεργαζόταν με την Αστυνομία προκειμένου να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα. Στους απλούς φαρσέρ κοβόταν το τηλέφωνο προειδοποιητικά για ένα δεκαήμερο και, εφόσον συνέχιζαν, τότε η υπόθεση έπαιρνε το δρόμο της Δικαιοσύνης.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.