Όταν ομογενείς και σκλαβωμένοι συνέτρεχαν τη χειμαζόμενη πατρίδα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣΓράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Μία από τις πλέον δυσχερείς, από κάθε άποψη, περιόδους έζησε η Ελλάδα πριν από 150 χρόνια, κατά την αποκαλούμενη περίοδο της Μεσοβασιλείας. Δηλαδή το διάστημα από την έξωση του Όθωνα μέχρι την έλευση του βασιλιά Γεωργίου Α’. Η χώρα υπερχρεωμένη στους ξένους δανειστές, οι Αρχές αδύναμες να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και η εγκληματικότητα σε έξαρση. Τότε, απευθύνθηκε έκκληση στους Έλληνες απανταχού της Γης να συνεισφέρουν για να ενισχυθούν τα άδεια ταμεία του Δημοσίου.
Ό,τι ακολούθησε ήταν πρωτόγνωρο και ανέδειξε τη δύναμη του Ελληνισμού. Σε διάστημα περίπου πεντέμισι μηνών, από τις 11 Οκτωβρίου 1862 μέχρι τις 4 Απριλίου 1863 συγκεντρώθηκαν 234.350,19 δραχμές, ποσόν εξαιρετικά σημαντικό για εκείνη την εποχή. Κανείς δεν αδιαφόρησε στο εθνικό κάλεσμα. Από τον Δημήτρη Κούππα που βρισκόταν στην Αθήνα και πρόσφερε 10.000 δραχμές μέχρι τους αδελφούς Ράλλη και τους Αργέντηδες, οι οποίοι έστειλαν από τη Μασσαλία από 15.000 δραχμές. Ένας ανώνυμος Έλληνας από την Αλεξάνδρεια έστειλε 15.000 δραχμές και ο πατριώτης Γ. Μπίκας από την Οδησσό τις μετοχές που είχε στην Εθνική Τράπεζα και το μέρισμά τους συνολικής αξίας 42.411 δραχμές.
Από τη σκλαβωμένη Κρήτη ένας φτωχός καλόγερος έστειλε 100 δραχμές που ήταν όλες οι οικονομίες του, ενώ στην Τεργέστη οι ομογενείς έκαναν έρανο συγκεντρώνοντας ένα σεβαστό ποσόν. Το ίδιο έκαναν και οι Έλληνες του Λονδίνου, οι οποίοι συγκέντρωσαν το ποσόν των 43.693,09 δραχμών. Η έκπληξη όμως ήρθε από τα Γιάννενα. Ανωνύμως και τυλιγμένα μέσα σε μαντίλια έφταναν στο Κεντρικό Λογιστήριο στην Αθήνα μικρά και μεγάλα ποσά, τα οποία οι σκλαβωμένοι Ηπειρώτες έστελναν για να συντρέξουν τη χειμαζόμενη ελεύθερη πατρίδα.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.