«Επαναστατική» εφεύρεση κάλπης προ εκατονταετίας

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Προβληματισμός επικρατούσε πριν από εκατό χρόνια, το 1911, για την κατάργηση του θεσμού των σφαιριδίων. Ήταν μια πρόβλεψη του Συντάγματος που είχε ψηφίσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος για να εξοβελιστεί το «απαίσιον σφαιρίδιον, το αναχρονιστικόν κουκί, το σύστημα της συναλλαγής και της νοθείας του φρονήματος». Αλλά η καθιέρωση των ψηφοδελτίων προσέκρουε στο μεγάλο ποσοστό των αγράμματων ψηφοφόρων. Πώς θα σταύρωναν τα ψηφοδέλτια αφού δεν γνώριζαν γράμματα για να διαβάσουν τα ονόματα; Τη λύση ανέλαβε να δώσει ο καλλιτέχνης φωτογράφος Σπύρος Κατσιρόπουλος από το Αίγιο, ο οποίος πρότεινε το νέο πρωτοποριακό σύστημα που φαίνεται στη φωτογραφία μας. Μπροστά από την κάλπη τοποθετείτο η φωτογραφία του υποψηφίου, οπότε ο ψηφοφόρος -έστω και αγράμματος- είχε τη δυνατότητα να τον αναγνωρίσει και να τον ψηφίσει! Προφανώς, ο εν λόγω φωτογράφος ανέμενε αύξηση της πελατείας του εν όψει των δημοτικών εκλογών που επρόκειτο τότε να διεξαχθούν, αλλά η «εφεύρεσή» του δεν είχε τύχη, αφού τελικά δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών…

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.