«Φωτεινόν και μέγα δώρον η φωτιά των Ανακτόρων»!
Και όμως, με αυτούς τους στίχους υποδέχτηκε ο Γεώργιος Σουρής τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στα Ανάκτορα (:σήμερα Βουλή των Ελλήνων) τα Xριστούγεννα του 1909. Ποτέ άλλοτε μια φωτιά δεν προκάλεσε τόση εντύπωση. Οι λίγες εφημερίδες της εποχής περιγράφουν μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές. «Άγρια μεγαλοπρέπεια», έγραφε μία εφημερίδα, περιγράφοντας ότι «φλόγες φωτειναί από τα παράθυρα έφθανον εις τα ύψη, και εις μίαν στιγμήν η πλατεία Συντάγματος και τα πέριξ εφωταγωγήθησαν. Φωταγώγησις ολίγων λεπτών της ώρας, απαισία και μεγαλοπρεπής»!
Ακολουθούσε άλλη εφημερίδα, η οποία με τον τίτλο «ΘΕΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΟΝ» έγραφε: «Πύρινοι γλώσσαι εξερχόμεναι της στέγης εις παμμέγιστον ύψος είχον μεταβληθή εις δάδας φωτιζούσας ολόκληρον την πλατείαν Συντάγματος και τα καταπράσινα δένδρα του κήπου των Μουσών και του ανακτορικού κήπου και το ξενοδοχείον της Μεγάλης Βρεττανίας και την αρχήν ολοκλήρου της λεωφόρου Κηφισσιάς και της λεωφόρου Αμαλίας». Το καμένο Παλάτι αποτέλεσε το θέαμα των εορτών του 1909, αφού το σύνολο των κατοίκων της πόλης έτρεξαν να δουν τη φωτιά ή τις ζημιές. Η φωτιά είχε μάλλον ξεκινήσει από καντήλι του ορθόδοξου παρεκκλησιού που λειτουργούσε στον δεύτερο όροφο και κατέστρεψε την κεντρική πτέρυγα και τις επεκτάσεις της.
Ο Λόχος Πυροσβεστών που υπήρχε στην Αθήνα δεν αρκούσε για την κατάσβεσή της, οπότε κατέφθασαν αξιωματικοί, αυλικοί και εύζωνες μαζεύοντας κάδρα, έγγραφα, βιβλία, πολύτιμα σκεύη, βασιλικά έπιπλα, διάχρυσες στολές, πολυθρόνες κ.ά. Εν τω μεταξύ έφθασε όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, το Δικαστικό Σώμα και οι πρέσβεις των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα, ο Άγγλος πρεσβευτής Φράνσις Έλλιοτ πηγαινοερχόταν στην πρεσβεία στέλνοντας μακρά τηλεγραφήματα στην Κυβέρνησή του και το Βρετανικό Παλάτι.
Και ενώ έπεφτε η στέγη απομακρύνονταν τα βασιλικά αρχεία και τα τρόπαια του Αγώνα του 1821. Το γεγονός δεν άφησε ασχολίαστο ο Γ. Σουρής στο «Ρωμηό» του, ψέλνοντας τα κάλαντά του και στέλνοντας πολλά μηνύματα, με ακόμη περισσότερους αποδέκτες:«Αρχιμηνιά κι’ αρχιχρονιά κι αρχή καλός σας χρόνος,για την φωτιά του Παλατιού να μη σας καίη πόνος.Αρχιμηνιά κι’ αρχιχρονιά σε φλόγες αλαλάξετεκαι των τροπαίων των σεπτών το τέμενος φυλάξετε.Αη-Βασίλης σε Λαό μιλεί και Βασιληά:χαρήτε που δεν κάηκαν τρομπόνια και κουμπούρια…μόνον προγόνων άρματα και τρόπαια παληάσε παραδόπιστο καιρό δεν γίνονται καινούργια»!