Άγγελος Γεωργάτος (γεν. 1907)

Ως Δήμαρχος της Κατοχής που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς υπήρξε μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες. Ο Άγγελος Γεωργάτος ήταν 34 ετών όταν διορίστηκε Δήμαρχος Αθηναίων. Είχε σπουδάσει Νομικά, αλλά ασχολήθηκε με τον κλάδο της βιοτεχνίας. Ο πατέρας του διατηρούσε ένα από τα καλύτερα καταστήματα υποδημάτων στο κέντρο της πόλης.

Ασχολήθηκε με συνδικαλιστικά ζητήματα των βιοτεχνών, χρημάτισε πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υποδηματοποιών Ελλάδος, ενώ προχώρησε και στην ίδρυση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του οποίου επίσης υπήρξε πρώτος πρόεδρος. Επί σειρά ετών διετέλεσε σύμβουλος του ΤΕΒΕ.
Βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων στον Δήμο Αθηναίων στην ιδιαίτερα κρίσιμη τριετία 1941-1944, μέχρι την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς. Δεν έχει καταγραφεί και αξιολογηθεί μέχρι σήμερα το σύνολο του έργου του, που συνίστατο κυρίως στη μέριμνα για την επιβίωση του αθηναϊκού λαού. Φαίνεται πάντως ότι ο Άγγ. Γεωργάτος κατόρθωσε να διατηρήσει τη θέση του υποχωρώντας στις απαιτήσεις και των κατοχικών κυβερνήσεων αλλά και των κατακτητών.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.