Ίδρυση

To Moυσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία) στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ιδρύθηκε από τον Λάμπρο Ευταξία το 1973 και το 1980 άρχισε να λειτουργεί για το κοινό. Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Αποτελείται από δύο κτήρια που ανήκουν στα παλαιότερα της πρωτεύουσας. Το επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 7 κτήριο, ιδιοκτησίας Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, κατοικήθηκε από τους βασιλείς της Ελλάδος Όθωνα και Αμαλία από το 1836 έως το 1843. Το δεύτερο κτήριο, στην οδό Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μεταξά το 1859 και συνδέεται με κλειστή γέφυρα με το Παλαιό Παλάτι. Στο Μουσείο εκτίθενται τεκμήρια της Οθωνικής περιόδου, έργα περιηγητών της Αθήνας, έπιπλα εποχής, πίνακες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν ο μεγαλύτερος πίνακας (3Χ5 μ.) που έγινε ποτέ για την Αθήνα (έργο του 1674) και παρουσιάζει πανοραμικά την πόλη και την Ακρόπολη πριν από την καταστροφή από το Morosini (1687), καθώς και το Καρναβάλι στην Αθήνα του Νικολάου Γύζη. Το πρόπλασμα της Αθήνας, όπως ήταν το 1842, παρουσιάζει την πόλη της Παλλάδος πλαισιωμένο από χάρτες, πανοράματα και τοπογραφικά σχέδια.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.