Αντώνης Τρίτσης (1937-1992)

Έναν πολίτη του κόσμου και αθεράπευτο οραματιστή, με πλούτο ιδεών και εμπειριών ευτύχησε να έχει ως 38ο κατά σειρά Δήμαρχο η πόλη των Αθηνών. Προσωπικότητα χαρισματική και πολυτάλαντη, ο Αντώνης Τρίτσης είχε γεννηθεί στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Μετά τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο Αθηνών, πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Πολεοδομία-Χωροταξία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλινόις με υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο δέκαθλο.

Ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δραστηριότητα στη διάρκεια της δικτατορίας μέσα από τις τάξεις του Πανελλήνιου Αντιστασιακού Κινήματος, για να διαφύγει τελικά το 1970 στην Ιταλία, με το ψευδώνυμο «Γιάννος», συνεχίζοντας εκεί την αντιστασιακή δράση. Με τη Μεταπολίτευση επιστρέφει στην Ελλάδα και εντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ. Το 1981 εκλέγεται βουλευτής και ορκίζεται υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στην πρώτη κυβέρνηση Α. Παπανδρέου. Αργότερα, η θητεία του στο Υπουργείο Παιδείας (1986-1988) θα σφραγιστεί από την έντονη διαφωνία του με την Εκκλησία για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Αιρετικός και «ανυπότακτος» διαγράφεται τον Μάρτιο του 1989 από το ΠΑΣΟΚ. Ιδρύει –δύο μήνες αργότερα– το Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα. Τον Οκτώβριο του 1990 εκλέγεται Δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Τον Απρίλιο του 1992 πεθαίνει από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία μόλις 55 ετών. Έχοντας διαμορφώσει μια ιδιαίτερη φιλοσοφία για τις σύγχρονες πόλεις, η Αθήνα αναμφίβολα έχασε έναν από τους σημαντικότερους «εραστές» της.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.