Αντώνιος Ραγκούσης (1889-1972)

Τα ηνία του Δήμου Αθηναίων στο δρόμο για την ομαλοποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη της δραματικής περιόδου της δεκαετίας του 1940 ανέλαβε ένας αδέκαστος υπηρέτης της Δικαιοσύνης, ο Σύμβουλος Επικρατείας Αντώνιος Ραγκούσης του Λιπράνδου. O γεννημένος στη Μάρπησσα Πάρου δικαστικός, σε εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου που ίσχυσε σε όλη την Ελλάδα, ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο του 1950.

Παντρεμένος με την Ιούλη Βοναπαρτοπούλου, απέκτησε δύο κόρες, τη Μαρία Μαγδαληνή και τη Χαρίκλεια Ευανθία.
Είχε σπουδάσει Νομικά στην Αθήνα και σταδιοδρόμησε στο δικαστικό σώμα. Χρημάτισε πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (1929) και Σύμβουλος Επικρατείας (1940), ενώ αποχώρησε από την ενεργό υπηρεσία το 1958. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, του Θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός» και του Κοινωφελούς Οργανισμού Κυκλάδων. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1972.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.