Απεβίωσαν πέντε βουλευτές σε τρεις ημέρες!

ΒΟΥΛΗ 1910

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Με κάθε τρόπο, ακόμη και με μακάβρια αστεία, προσπαθούσαν οι εφημερίδες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το γεγονός του θανάτου, σε διάστημα τριών ημερών, πέντε βουλευτών που μόλις είχαν εκλεγεί! Αυτό συνέβη πριν από εκατό χρόνια, τον Ιανουάριο 1911, και συνέπεσε με τη σημαντικότερη, ίσως, βενιζελική παρουσία στην ελληνική εκλογική ιστορία. Οι εκλογές είχαν πραγματοποιηθεί στα τέλη του 1910 για τη δεύτερη αναθεωρητική Βουλή, στην οποία ο Ελ. Βενιζέλος κατέλαβε 307 επί συνόλου 362 εδρών.

Εκείνη η Βουλή ολοκλήρωσε την αναθεώρηση του Συντάγματος και ψήφισε βασικούς νόμους για τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τα οικονομικά, τις Ένοπλες Δυνάμεις κ.λπ. Εκείνο όμως που παραμένει σχεδόν άγνωστο είναι το γεγονός ότι πριν καλά-καλά ξεκινήσει η Βουλή τις εργασίες της σειρά θλιβερών γεγονότων, υποχρέωσε τους υπευθύνους να διατηρούν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη σημαία της μεσίστια.

Πρώτος έφυγε ο βιομήχανος και δημοτικός σύμβουλος του Πειραιώς και βουλευτής Αττικοβοιωτίας Γεώργιος Κολοσούκας και ακολούθησε ο Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος, ο οποίος εκλεγόταν βουλευτής επί μακράν σειράν ετών, αλλά σπάνια εμφανιζόταν στη Βουλή, λόγω ασθένειας που τον κρατούσε κλινήρη. Τρίτος αποχώρησε από τη ζωή ο βουλευτής Θεμιστοκλής Λάζος της Φθιωτιδοφωκίδος και τέταρτος ο 86χρονος και γηραιότερος όλων βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας στρατηγός Νικόλαος Μακρής, προσωρινός Πρόεδρος του Σώματος λόγω ηλικίας. Τον κύκλο των βουλευτικών θανάτων έκλεισε ο υποστράτηγος και βουλευτής Κυκλάδων Γεώργιος Δ. Κόρπας, ο οποίος εκλεγόταν αδιαλείπτως από το 1881. Και σαν να μην έφταναν αυτά, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή και ο πρακτικογράφος της Βουλής
Γεώργιος Πολυζωίδης…

Οι περισσότεροι απέδιδαν τις απώλειες στις καιρικές συνθήκες, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες της εποχής ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. «Το ψύχος των τελευταίων ημερών φέρεται εχθρικώτατα εις γέροντας και παιδία», έγραφαν οι εφημερίδες, συμπληρώνοντας πως «παιδία δεν υπάρχουν εις την Βουλήν, αλλά οι γέροντες απεδεκατίσθησαν». Πάντως, για καλό και για κακό, ο επίσης γηραιός Πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Κατριβάνος, ο οποίος αντικατέστησε τον αποβιώσαντα Ν. Μακρή, άρχισε να λαμβάνει μέτρα για τη θέρμανση του κτιρίου…

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.