Αποκλείστηκε ολόκληρο χωριό για χρέη στο Δημόσιο!

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Ένα ολόκληρο χωριό, ο Νεζερός ή Νεζερού όπως λεγόταν τότε, σήμερα Καλλιπεύκη, αποκλείσθηκε από χωροφύλακες και συνελήφθησαν οι κάτοικοί του για χρέη προς το Δημόσιο! Τέσσερις το πρωί, κάποια Παρασκευή του Φεβρουαρίου 1931, αποσπάσματα χωροφυλάκων περικύκλωσαν το χωριό και έβαζαν τους κατοίκους τους σε κρατητήρια χωρίς να τους επιτρέπουν να έλθουν σε επαφή με κανέναν. Αφού τους μάζεψαν όλους, ακόμη και εκείνους που δεν χρωστούσαν τότε, τους ανακοίνωσαν ότι συνελήφθησαν για χρέη στο Δημόσιο και χρεολύσια. Η επιχείρηση της Χωροφυλακής είχε τον κωδικό «Λίμνη», όπως μεταφραζόταν στα βουλγαρικά το (Ν)εζερός.

Επρόκειτο για επαγγελματικά και γεωργικά δάνεια που είχαν χορηγηθεί μετά την ανακατάληψη της Μακεδονίας, το 1919. Όπως συνήθως, στη Βουλή είχαν δεσμευθεί οι αρμόδιοι ότι τα χρέη αυτά θα χαρισθούν, λέγοντας μάλιστα ότι τα ποσά θα παρακρατούνταν από τις αποζημιώσεις που χορηγούνταν στους πολεμοπαθείς. Άλλαξε όμως η κυβέρνηση, άλλαξαν και οι απόψεις. Οι επόμενοι έκριναν άδικες τις χαριστικές υποσχέσεις, οπότε αποφάσισαν να συλλάβουν όλο το χωριό.

Ωστόσο, κάτι η αποτυχημένη σοδειά, κάτι η απροθυμία των κατοίκων και των κληρούχων να καταβάλουν τα ποσά, οδήγησε σε τέλμα, από το οποίο ανέλαβαν να βγάλουν τους κατοίκους ο βουλευτής Τυρνάβου Κωνσταντίνος Ροδόπουλος (1896- 1971) και οι πρόεδροι της κοινότητας και του οικοδομικού συνεταιρισμού. Ο Κ. Ροδόπουλος, αδελφός του συγγραφέα Μιλτιάδη Καραγάτση που είχε παντρευτεί την κόρη του σπουδαίου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, προσπαθούσε να αποτρέψει τα χειρότερα. Αφού δεν μπορούσε να πείσει τον ενωμοτάρχη της Χωροφυλακής να τους ελευθερώσει, τηλεγράφησε στην Αθήνα και παρεκάλεσε δύο συναδέλφους του να καταθέσουν επερώτηση. Από το θόρυβο που ξεσηκώθηκε, οι χωροφύλακες πήραν εντολή και ελευθέρωσαν τους κατοίκους, ο δε Ροδόπουλος, αρκετούς μήνες αργότερα, απόσπασε απόφαση της Γερουσίας που τους απάλλαξε από τις οφειλές.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.