Αριστείδης Σκληρός (1890-1976)

Ένας γηγενής Αθηναίος θα εμφανιστεί στο προσκήνιο ταυτόχρονα με την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς. Ο δικηγόρος Αριστείδης Σκληρός, καταγόταν από την ομώνυμη οικογένεια των προεπαναστατικών δημογερόντων. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους και από το 1915 άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Φαραντάτου και απέκτησαν ένα γιο. Ήταν Φιλελεύθερος και προπολεμικά προσωπικός φίλος και συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου. O τελευταίος, ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, διόρισε τον Αριστείδη Σκληρό Δήμαρχο Αθηναίων.

Εξαιτίας του χάους που επικρατούσε και της ιδιαιτερότητας των πολιτικών συνθηκών, διοίκησε τον Δήμο Αθηναίων χωρίς Δημοτικό Συμβούλιο για επτά ολόκληρους μήνες, έως τον Μάιο του 1945. Διακρίθηκε για το ήθος και τη μετριοπάθεια με την οποία χειρίστηκε το σύνολο των δημοτικών θεμάτων για τους 19 πρώτους κρίσιμους μήνες μετά την απελευθέρωση.

Απεβίωσε το 1976 από πνευμονικό οίδημα, ενώ από το 1958 αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα. Παρέμεινε πιστός στην οικογένεια Παπανδρέου μέχρι το τέλος της ζωής του.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.