Γαλάτης Κωνσταντίνος (†1857)
Ανήκε στην παλιά αθηναϊκή οικογένεια Γαλάκη. Από το όνομα της οικογένειας, σύμφωνα και με το γλωσσικό φαινόμενο του τσιτακισμού, προήλθε και η ονομασία της σημερινής αθηναϊκής συνοικίας Γαλάτσι, δηλαδή το μέρος όπου βρισκόταν το κτήμα του Γαλάκη. Με την πάροδο των ετών και με παραφθορά το όνομα της οικογένειας κατέληξε στο «Γαλάτης».
Αμέσως μετά την απόλυση του Ι. Κόνιαρη (Νοέμβριος 1854), ο Κ. Γαλάτης ανέλαβε καθήκοντα Δημαρχεύοντος, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τη χολέρα που μάστιζε τη χρονιά εκείνη την ελληνική πρωτεύουσα. Τον Ιούνιο του επόμενου έτους, έπειτα από τις εκλογές και με βάση το ισχύον σύστημα, διορίστηκε Δήμαρχος.
Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του συγκαταλέγονται η κατασκευή της πλατείας Ψυρρή, η επέκταση του Α’ Νεκροταφείου, οι εργασίες για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ενώ για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το κατάβρεγμα των αθηναϊκών δρόμων με βυτιοφόρα κάρα. Ήταν ο πρώτος Δήμαρχος που δεν απολύθηκε… αλλά πέθανε, τον Μάρτιο του 1857. Αν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι του αρνήθηκαν ακόμη και την αναρρωτική άδεια, αυτός κληροδότησε στον Δήμο Αθηναίων σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας του.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ