Γεώργιος Τσόχας (1883-1937)

Την παράταξη των φιλοβασιλικών εκπροσώπησε στα χρόνια του Διχασμού ένας σοβαρός και κοσμοπολίτης δικηγόρος, ο Γεώργιος Τσόχας. Ήταν γιος του Αναστάσιου Τσόχα, δημοτικού συμβούλου, επιχειρηματία και ένθερμου υποστηρικτή του θεάτρου. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς επίσης στη Γαλλία και την Ιταλία.

Εκλέχθηκε το 1914 Δημοτικός Πάρεδρος –με το ψηφοδέλτιο του Εμμ. Μπενάκη– και ανέλαβε (1917) τον Δήμο Αθηναίων. Επίσης, ύστερα από την κυβερνητική μεταβολή του Νοεμβρίου του 1920 έως την Καταστροφή του 1922. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, παρήγαγε πολύτιμο έργο (καθαριότητα, ασφάλεια, φωτισμός, έργα καλλωπισμού). Αργότερα, εκλέχθηκε δύο φορές βουλευτής Αθηνών (1932-1933), ενώ το 1932 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Γ’ Βαλκανικό Συνέδριο Ειρήνης στο Βουκουρέστι.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.