Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο διπλωμάτης καριέρας Δημήτριος Αβραμόπουλος εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων το 1994. Γεννήθηκε στην Αθήνα και έλκει την καταγωγή του από τη Γορτυνία της Αρκαδίας.

Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες, κάνοντας μεταπτυχιακά στα ευρωπαϊκά θέματα (Πανεπιστήμιο Βρυξελλών) και στους διεθνείς οργανισμούς (Βοστόνη). Εντάχθηκε στο Διπλωματικό Σώμα το 1980. Υπηρέτησε σε διάφορες διπλωματικές θέσεις, έχοντας να επιδείξει πολύ πλούσια διπλωματική και πολιτική δραστηριότητα. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε ειδικός σύμβουλος και διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, καθώς και εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Έπειτα από μια πρώτη επιτυχημένη τετραετία στον Δήμο Αθηναίων, τον Οκτώβριο του 1998 ο αθηναϊκός λαός ανανεώνει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του με ποσοστό 57,7%. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διεθνή εικόνα της πρωτεύουσας και την εισαγωγή νέων πολιτιστικών θεσμών. Επί των ημερών του γεννήθηκε η «Τεχνόπολις», ενώ παρήχθη πλουσιότατο έργο για την ιστορική ανάδειξη της πόλεως των Αθηνών.

Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στον Δήμο Αθηναίων, στα τέλη του 2000, ακολούθησε αυτόνομη πολιτική πορεία ιδρύοντας το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ), που όμως ανέστειλε τη δραστηριότητά του περίπου δύο χρόνια αργότερα. Ολοκλήρωσε επιτυχώς και τα οκτώ χρόνια της παρουσίας του στον Δήμο, ενώ μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 ανέλαβε το νεοσύστατο υπουργείο Τουρισμού στην κυβέρνηση Κ. Καραμανλή.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.