Δημήτρης Μπέης

Ένας ακόμη διακεκριμένος άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης θα διαδεχτεί τον Ιωάννη Παπαθεοδώρου: Ο Δημήτρης Μπέης, γεννημένος το 1928 στην Έδεσσα. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνοντας και μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία.

Ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από πολύ νωρίς, για να εκλεγεί Δήμαρχος Ζωγράφου σε ηλικία μόλις 36 ετών. Έντονα πολιτικοποιημένος, διώχθηκε και φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια του επταετούς στρατιωτικού καθεστώτος. Στη Μεταπολίτευση εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το 1975 εξελέγη για δεύτερη φορά Δήμαρχος Ζωγράφου.

Με δύο επιτυχημένες δημαρχιακές θητείες στο ενεργητικό του, με σύγχρονο προφίλ, πρωτοποριακές προτάσεις και εκπροσωπώντας μια νέα γενιά ανθρώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δ. Μπέης εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του 1978 και του 1982, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 1989 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Α΄ Αθήνας. Επανεξελέγη το 1990 και το 1993, καταλαμβάνοντας παράλληλα διάφορες εσωκομματικές θέσεις στο ΠΑΣΟΚ. Θα ακολουθήσει όμως τον Ιούνιο του 1998 η διαγραφή του, ύστερα από την επιμονή του να είναι και πάλι υποψήφιος για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Αθηναίων τον Οκτώβριο του 1998. Τελικά, διεκδίκησε τη θέση του Δημάρχου με την υποστήριξη του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗ.Κ.ΚΙ.).

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.