Δημήτριος Ρίτσος (1912-1988)

O Δημήτριος Ρίτσος υπήρξε το πρόσωπο που διαδέχθηκε τον Δήμαρχο Γεώργιο Πλυτά. Παρά το γεγονός ότι ήταν προσωπικοί φίλοι αλλά και στενοί συνεργάτες στον επιχειρηματικό τομέα, ο Δ. Ρίτσος συνεργάστηκε με το στρατιωτικό καθεστώς και διατήρησε τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων μέχρι την πτώση του. Γεννημένος στη Μονεμβάσια, εγκαταστάθηκε με τους γονείς του μόνιμα στην Αθήνα από το 1913. Σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες και στη συνέχεια άσκησε δικηγορία για περισσότερα από τριάντα χρόνια, ειδικευόμενος στο ασφαλιστικό δίκαιο και συνεργαζόμενος ιδιαιτέρως με τις επιχειρήσεις της οικογένειας Πλυτά. Έφεδρος ανθυπολοχαγός στον πόλεμο του 1940, διορίστηκε αριστίνδην δημοτικός σύμβουλος το 1947 από τον Ι. Πιτσίκα, ενώ επανειλημμένα εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής. Επιπλέον, διετέλεσε πρόεδρος και μέλος διοικητικών συμβουλίων διαφόρων οργανισμών, ιδρυμάτων και νοσοκομείων.

Στις εκλογές του 1964 εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος, οπότε –σύμφωνα με τα ισχύοντα της εποχής– ορίστηκε Αναπληρωτής Δήμαρχος. Γι’ αυτό, κατέλαβε τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων στα τέλη του 1967, όταν ο Γ. Πλυτάς αναχώρησε με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για το Λονδίνο. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1988.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.