Δημήτριος Σηλυβριώτης (1839-1919)

Τη δυσχερή κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Δήμος Αθηναίων μετά την παραίτηση-παύση του υπέροχου Έλληνα και εξαιρετικού Δημάρχου Μιχαήλ Μελά κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένας από τους πλέον έμπειρους άνδρες του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Α’ Πάρεδρος Δημήτριος Σηλυβριώτης, τυπογράφος στο επάγγελμα. Από τα μακροβιότερα πρόσωπα στο Δημοτικό Συμβούλιο εκλεγόταν σε όλες τις αναμετρήσεις από το 1874 μέχρι και το 1907 (8 φορές) και συμμετείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο για 40 ολόκληρα χρόνια (1874-1914)!

Παρά το γεγονός ότι ήταν Δημαρχεύων, κατ’ εξαίρεση περιλαμβάνεται στους Δημάρχους λόγω της νομικής ιδιομορφίας που επικράτησε με την απόλυση ―διά Βασιλικού Διατάγματος― του προηγούμενου Δημάρχου. Πάντως, στον δημαρχιακό θώκο παρέμεινε μόλις 13 μήνες, κατορθώνοντας να εξομαλύνει τις αντιθέσεις σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο και να οδηγήσει ομαλά τον πρώτο δήμο της χώρας σε εκλογές. Αλλά και το έργο που παρήχθη κατά τη σύντομη αυτή περίοδο ήταν σημαντικό, ιδιαίτερα σε ζητήματα ύδρευσης και επισκευής των κεντρικών οδών της πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν οι οδοί Αθηνάς και Σταδίου. Επίσης, επί θητείας του επεκτάθηκε ο φωτισμός στην απομακρυσμένη τότε περιοχή Κολοκυνθούς-Σεπολίων.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.