ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Από τους πλέον «αγαπημένους» τομείς δραστηριότητας της ΕΑΜΕ «Ο Μικρός Ρωμηός» ήταν και οι ιστορικές εκθέσεις. Αρκετές από αυτές πραγματοποιήθηκαν όχι μόνον στην πρωτεύουσα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις ανά την επικράτεια. Η πρώτη πρωτοποριακή για την εποχή της έκθεση ιστορικών τεκμηρίων πραγματοποιήθηκε το 1989 από τον Ελευθέριο Γ. Σκιαδά. Σε αυτήν παρουσιάστηκαν όλες οι εκδόσεις των αθηναϊκών εφημερίδων στη διάρκεια του πολέμου του 1940, ενώ εκδόθηκε και το σπανιότατο τεύχος ΜΝΗΜΕΣ 1940-1941

Άξιες ιδιαίτερης μνείας είναι ακόμη οι εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με θέμα την εξέλιξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (19ος και 20ός αιώνας), πλήθος εκθέσεων με θέμα το Ολυμπιακό Κίνημα, καθώς και η μόνιμη έκθεση ιστορικών τεκμηρίων στον Όμιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών. Ως προς την τελευταία περίπτωση, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση του Ομίλου Αντισφαιρίσεως Αθηνών (1895-1995), δημιουργήθηκε διαρκής έκθεση ιστορικών τεκμηρίων, η οποία κοσμεί την Αίθουσα Τροπαίων και Ενθυμημάτων του Ομίλου. Δύο χρόνια αργότερα, η ΕΑΜΕ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), συνδιοργάνωσαν εκθέσεις με πλουσιότατο ανέκδοτο υλικό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το 1998, ένα χρόνο μετά την ανάθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, η ΕΑΜΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το Ίδρυμα «Γεώργιος Παπανδρέου», διοργάνωσε έκθεση Ολυμπιακών Τεκμηρίων και Γλυπτών στο κτίριο της ΕΟΕ, όπου –εκτός από φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα και σπάνιες εκδόσεις– εκτέθηκαν και έργα του Άγγελου Παλαιολόγου.

Επιπρόσθετα, εξαιρετικά σημαντική υπήρξε η δραστηριοποίηση της ΕΑΜΕ στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τον Απρίλιο του 2002 διοργάνωσε έκθεση –στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα– φωτογραφικών, εικαστικών και καλλιτεχνικών τεκμηρίων στον Σταθμό του Μετρό Συντάγματος, για λογαριασμό της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 με θέμα «Σαράντα Χρόνια Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία». Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την πρόεδρο της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη έκθεση με θέμα «Εμπόριο και Ολυμπιακοί Αγώνες» σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Τέλος, λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων, τον Μάρτιο του 2004, η ΕΑΜΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αυτήν τη φορά, διοργάνωσε εκθέσεις εικαστικών τεκμηρίων με θέμα την Ολυμπιακή Φλόγα στις πόλεις εκείνες της Πελοποννήσου από τις οποίες πέρασε το Ιερό Φως της Ολυμπίας.