Εμμανουήλ Μπενάκης (1843-1929)

Ένας εθνικός ευεργέτης, ο Εμμανουήλ Μπενάκης, ο οποίος εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων το 1914, απεικόνισε το θετικό κλίμα των μεγάλων αλλαγών που έφερε στην πολιτική ζωή της χώρας ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ήταν γιος του Αντώνιου Μπενάκη και γεννήθηκε στη Σύρο, όπου εγκαταστάθηκε ο πατέρας του μετά την καταστροφή της πατρίδας του της Χίου από τους Τούρκους (1822).

Με εμπορικές σπουδές στο Λονδίνο, σταδιοδρόμησε ως έμπορος στη Σύρο και αργότερα στην Αίγυπτο, όπου διέπρεψε και απέκτησε τεράστια περιουσία. Παράλληλα, ανέπτυξε σπουδαία και πλούσια κοινωνική δράση. Το 1910 εγκαθίσταται πλέον στην Αθήνα. Εκλέγεται βουλευτής Αττικοβοιωτίας και αναλαμβάνει το άρτι συσταθέν Υπουργείο Γεωργίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (το μετέπειτα Υπουργείο Εθνικής Oικονομίας).
Χωρίς φανατισμούς ή μικροκομματικές σκοπιμότητες ασχολήθηκε κυρίως με τον ευπρεπισμό και την ύδρευση της πόλης. Στα Νοεμβριανά του 1916 καταδιώχθηκε, κακοποιήθηκε και φυλακίστηκε ως βενιζελικός. Απογοητευμένος αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή και στα τέλη του 1920 ακολούθησε τον Ελ. Βενιζέλο στο εξωτερικό, για να επιστρέψει στην Ελλάδα ξανά το 1924. Μαζί με τη γυναίκα του, Βιργινία Χωρέμη, ανέπτυξαν σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, για την οποία τιμήθηκε ως εθνικός ευεργέτης.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.