Εμμ. Κουτσικάρης (1812-1865)

Την επομένη της εκθρόνισης του Όθωνα, ο άνθρωπος που ανέλαβε τα ηνία της πόλης, διαδεχόμενος τον Γ. Σκούφο, ήταν ο μεγαλοκτηματίας και φαρμακοποιός Εμμανουήλ Κουτσικάρης. Παλαιότερα «Κουτσικάρι» ονομαζόταν ο Κορυδαλλός, μιας και εκεί υπήρχε ένα τεράστιο τμήμα της ακίνητης περιουσίας του. O Κουτσικάρης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον καταρτισμό και την οργάνωση εθνοφυλακής για την περιφρούρηση της τάξης στην πρωτεύουσα. Υποδέχθηκε, μάλιστα, τον βασιλιά Γεώργιο Α’ στην είσοδο της πόλης.

Από τον Oκτώβριο του 1862 και για έναν περίπου χρόνο η δημοτική αρχή είχε μάλλον στρατιωτικά παρά πολιτικά καθήκοντα. Μετά την αποκατάσταση της τάξης ο Εμμ. Κουτσικάρης ασχολήθηκε συστηματικά με τη βελτίωση της εικόνας της πόλης σε όλους τους τομείς. Πέθανε στις 27 Αυγούστου 1865, ύστερα από επιδείνωση της υγείας του. Και αυτό, γιατί έμεινε εκτεθειμένος στη βροχή, λόγω πλημμύρας και έπειτα από πτώση της οικίας του, εξαιτίας της κακής κατάστασης του δρόμου μπροστά από αυτήν. Είχε αρνηθεί να τον επισκευάσει, για να μη φανεί ότι μεριμνούσε για τον εαυτό του…
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.