Εξαίρετες Φυσιογνωμίες

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι αγγίζει τα όρια της πρόκλησης η αδιαφορία για τη νεότερη ιστορία της πρωτεύουσας και κατ’ επέκταση του Δήμου Αθηναίων, του πρώτου και σημαντικότερου Δήμου της χώρας. Όταν ακόμη και το τελευταίο χωριό της Ελλάδας ―και πολύ σωστά― διαθέτει καταγεγραμμένη την τοπική του ιστορία, προϊόν αγάπης κάποιου προπολεμικού δασκάλου ή ενός έντιμου ιστοριοδίφη, η επιστημονική κοινότητα αλλά και οι δημοτικές αρχές, αφού επέτρεψαν την καταστροφή των ιστορικών αρχείων του Δήμου Αθηναίων, προστρέχουν υποκριτικά και με κάθε ευκαιρία να τονίσουν την ιστορικότητα της πόλης.
Συχνά αφήνουν, μεταξύ άλλων, στην αφάνεια προσωπικότητες που πρόσφεραν τα μέγιστα στην πόλη και κράτησαν τα ηνία της στις δυσκολότερες περιόδους. Δεν βρίσκει κανείς λίγες λέξεις να διαβάσει για τον Νικόλαο Ζαχαρίτσα: Πολέμησε για την απελευθέρωση των Αθηνών, υπηρέτησε τον Δήμο και υπήρξε Δήμαρχος, θυσιάζοντας την περιουσία του για το καλό της πρωτεύουσας. Το ίδιο και για τον Σπυρίδωνα Βενιζέλο, γόνο της ιστορικής οικογένειας των Μπενιζέλων, που υπήρξε και αυτός δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος στα χρόνια του Όθωνα. Ή για τον Δημήτριο Σηλυβριώτη, ο οποίος εκλεγόταν επί σαράντα ολόκληρα χρόνια και κατέλαβε τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων –έστω για μικρό χρονικό διάστημα– υπό δύσκολες συνθήκες. Εξαίρετες φυσιογνωμίες, υπέροχοι Αθηναίοι άνδρες. Ωστόσο, ούτε το όνομα, τον χρόνο γέννησης ή θανάτου τους δεν αναφέρουν τα λεξικά…
Επί δύο δεκαετίες γράφουμε σχετικά όχι μόνον στον Μικρό Ρωμηό αλλά και στα βιβλία μας (Η Απελευθέρωση των Αθηνών 1996, Βρεφοκομείο Αθηνών 1999, Συνοικίες 2002, Ληξιαρχείον Αθηνών 2006 κ.ά.) και σε πλήθος άρθρων. Είναι λίγες οι σελίδες του Μικρού Ρωμηού μας για να χωρέσουν την πληθώρα του υλικού που συγκεντρώνουμε για κάθε θέμα. Και η έλλειψη πόρων δεν μας επέτρεψε μέχρι σήμερα να εκδώσουμε δύο ακόμη θεμελιώδη έργα, που είναι: Oι εν Αθήναις δημοτικές εκλογές 1835-2006, έργο με απέραντο πλούτο νέων πληροφοριών και τεκμηρίων, που θα ανατρέψουν τα μέχρι σήμερα γνωστά ιστορικά δεδομένα, δίδοντας τροφή για νέες έρευνες, και η Χρυσή Βίβλος του Δήμου Αθηναίων, όπου καταγράφεται και παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο των αιρετών αρχόντων που υπηρέτησαν τον Δήμο από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.
Oψόμεθα και ευελπιστούμε!
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.