Επιδείξεις στο Τατόι με τον γόη πιλότο από τη Γαλλία

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Μέχρι αξιωματικό Γάλλο πιλότο για να κάνει επιδείξεις έφερε η πρώτη αεροπορική εταιρεία της χώρας μας προκειμένου να καταστήσει «φιλική» την αεροπορική συγκοινωνία στους Έλληνες. Τον Μάιο του 1931 ξεκίνησαν τα δρομολόγια Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ιωαννίνων και ολοκληρώθηκε η εκστρατεία προσέλκυσης του κοινού με τα διαφημιστικά αλεξιπτωτάκια. Έφτασε λοιπόν η σειρά του αστικού πληθυσμού να βρεθεί στο επίκεντρο της διαφημιστικής εκστρατείας της πρώτης αεροπορικής εταιρείας. Έφερε λοιπόν στην Ελλάδα τον γνωστό στα ευρωπαϊκά σαλόνια Γάλλο γόη πιλότο και αξιωματικό του στρατού Λουδοβίκο Αρασάρ για να κάνει αεροπορικές επιδείξεις.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Αρασάρ ήταν και εκπρόσωπος γαλλικής εταιρείας κατασκευής αεροπλάνων και έφθασε στην Αθήνα με το πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή «Φάρμαν» που διέθετε μηχανή «Ρενώ» 250 ίππων! Στο Τατόι, λοιπόν, το μόνο αξιοπρεπές αεροδρόμιο της εποχής, απ’ όπου πραγματοποιούνταν και τα τακτικά δρομολόγια της γραμμής, συγκεντρώθηκε το «άι λάιφ» των Αθηνών, προπαντός δε νεαρές με κομψά ανοιξιάτικα μοντέλα. Εκείνη την ημέρα, ο Αρασάρ πραγματοποίησε περισσότερες από 15 ολιγόλεπτες πτήσεις πάνω από την Αθήνα παραλαμβάνοντας κάθε φορά και δύο-τρία «αττικά έμψυχα λουλούδια», όπως αποκαλούσαν τις νεαρές δεσποινίδες οι εφημερίδες της εποχής.

Τα ίδια επαναλήφθηκαν λίγες ημέρες αργότερα και στο αεροδρόμιο της Μίκρας Θεσσαλονίκης. Πάντως, την παράσταση έκλεψε ο Γάλλος πιλότος, ο οποίος δεν φορούσε ειδική στολή αλλά μαύρο επίσημο κοστούμι! Ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στην Ελλάδα ήταν και «θερμό» επεισόδιο που είχε με τα αδέλφια μιας όμορφης Κρητικοπούλας. Πετώντας κυριολεκτικά στα σύννεφα από τον έρωτά του για την ελκυστική 17χρονη νησιώτισσα προσγειώθηκε μάλλον απότομα όταν απειλήθηκε από τα πέντε αδέλφια της που έσπευσαν να τον συναντήσουν στο αεροδρόμιο Τατοίου. Ο Λουδοβίκος Αρασάρ έφυγε… εσπευσμένα για Βελιγράδι και δεν μας επισκέφθηκε άλλη φορά την ελληνική πρωτεύουσα.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.