Η αιματηρή επίθεση ενός μαστροπού για τα μάτια της Στάσας

του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.

Ήταν ψαράς στο επάγγελμα, καταγόταν από τη Μυτιλήνη και έφερε το ονοματεπώνυμο Σταύρος Σκύλος, έμελλε δε με τα καμώματά του να γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες τον Ιούνιο 1933. Σφόδρα ερωτευμένος καταλήφθηκε από ερωτική… κρίση και μανία και άρχισε να δαγκώνει όποια γυναίκα έβρισκε μπροστά του! Όταν κουράστηκε να δαγκώνει έγινε πιο επικίνδυνος, αφού έβγαλε ένα αμφίστομο μαχαίρι και άρχισε να κτυπά στο ψαχνό.

Ο Σκύλος ήταν σφόδρα ερωτευμένος με την Στάσα, η οποία τότε εργαζόταν στο ξενοδοχείο «Πανόραμα» του Πειραιώς και δεν ανταποκρινόταν με κανέναν τρόπο στα θερμά αισθήματά του. Θαμώνας του ξενοδοχείου ο δράστης, όταν είδε ότι δεν είχε πλέον καμμία ελπίδα μπήκε στο καμαρίνι όπου άλλαζε το αντικείμενο του πόθου του. Αφού την έκανε… ασήκωτη στο ξύλο, άρχισε να δαγκώνει τις υπόλοιπες γυναίκες που του έκαναν παρατηρήσεις. Ξεκίνησε από τη «μαντάμ» του ξενοδοχείου, την Μαίρη. Την δάγκωσε στο μπράτσο και ακολούθησαν τέσσερις γυναίκες, οι οποίες όμως δεν δίστασαν να ανταποδώσουν τις δαγκωματιές. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν πραγματικά… πολεμικές.

Τότε βγήκε το μαχαίρι που καρφώθηκε σε δύο γυναικεία κορμιά. Ο δράστης, κυριολεκτικά λυσσασμένος από τη συμπεριφορά της Στάσας, έτρεχε και χτυπούσε όποιον έβρισκε μπροστά του. Μετά αφήνοντας τα θύματά του το έβαλε στα πόδια για να αποφύγει τη σύλληψη από τα αστυνομικά όργανα. Εντύπωση προκάλεσε η επιστολή που έστειλε την επομένη ο Σκύλος στη Στάσα, ξεκινώντας με την προσφώνηση «Γεια σου αιμοχαρής γυναίκα»!

«Μη φαντασθής ότι θα ησυχάσης», την προειδοποιούσε, συμπληρώνοντας ότι «για χάρη σου χύθηκε αίμα στο πάτωμα». Πολλά και διάφορα έγραφε σε εκείνο το γραπτό μνημείο… αισθηματικότητας ο Σκύλος, ο οποίος συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα στο ξενοδοχείο «Μητρόπολις» των Αθηνών. Όπως δε απεκαλύφθη, εκ των υστέρων ήταν ένας από τους περίφημους «προστάτες» των γυναικών του Πειραιά.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.