Η Αμερικανίδα που έγινε η “Μήδεια του Καλαμακίου”

του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.

Η 28χρονη Αμερικανίδα Νίτα Μπαίηκερ συντάραξε με την πράξη της ολόκληρη την Ελλάδα, στις 27 Μαΐου 1961. Σκότωσε τα τρία παιδιά της, δύο κοριτσάκια 2,5 και 5 ετών και ένα 8χρονο αγόρι, και στη συνέχεια επιχείρησε να αυτοκτονήσει στο σπίτι της στο Καλαμάκι. Το σπάνιας αγριότητας έγκλημα ανακάλυψε ο σύζυγος και πατέρας Τζόελ Μπαίηκερ, Αμερικανός λοχίας που υπηρετούσε στη Βάση του Ελληνικού. Φαίνεται πως ο ίδιος είχε τροφοδοτήσει την ψυχοπάθεια της βαθιάς θρησκευόμενης γυναίκας του, την οποία απατούσε και κακοποιούσε συστηματικά.

Εμβρόντητη η ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθούσε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης και η άποψή της εκφράστηκε από τους δέκα λαϊκούς δικαστές (ενόρκους), οι οποίοι ύστερα από τρεις συνεδριάσεις διάρκειας 17 ωρών απάλλαξαν την παιδοκτόνο! Της αναγνώρισαν το ελαφρυντικό της πλήρους σύγχυσης, δηλαδή της απέδιδαν το ακαταλόγιστο. Το δράμα της γυναίκας εκείνης έκανε και τους τοίχους να ραγίσουν, όπως έγραφε ο δημοσιογράφος Νίκος Μαράκης.

Ωστόσο, οι τακτικοί δικαστές κήρυξαν την ετυμηγορία πεπλανημένη. Οι ψυχίατροι έδιναν αντικρουόμενες καταθέσεις και σε νέα δίκη η «Μήδεια του Καλαμακίου» καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης 16 ετών. Έμεινε στη φυλακή μόνον δύο χρόνια, οπότε έλαβε χάρη, αποφυλακίστηκε και επέστρεψε στην πατρίδα της, όπου ζει μέχρι σήμερα –είναι 78 ετών– και αρνείται να μιλήσει για το μεγάλο δράμα της.

Ίσως ο επίλογος να γράφτηκε με την ταινία που γύρισε ο Ζυλ Ντασσέν το 1978 και η οποία στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Κραυγή γυναικών» ή «Η άλλη Μήδεια» και με πρωταγωνίστριες τη Μελίνα Μερκούρη και την Ελεν Μπέρστιν. Η πραγματική πρωταγωνίστρια, φανατική θρησκευόμενη (λουθηρανή), θα συνεχίζει τη θλιμμένη ζωή της διαβάζοντας τη Βίβλο, όπως έκανε όσο βρισκόταν στη φυλακή. Πώς αλλιώς μια μάνα να σηκώσει το αβάστακτο φορτίο της αφαίρεσης της ζωής των παιδιών της;

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.