Η Ιόνιος Ακαδημία. Το χρονικό της ίδρυσης του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου (1811-1824)

Συγγραφέας: Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη Ελένη
Τίτλος: Η Ιόνιος Ακαδημία. Το χρονικό της ίδρυσης του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου (1811-1824)
Έκδοση: ΕΑΜΕ «Ο Μικρός Ρωμηός»
Έτος Έκδοσης: 1997
Σελίδες: 407
Μονογραφία για τις διαδικασίες και τις ενέργειες που οδήγησαν στη λειτουργία της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα, του πρώτου Πανεπιστημίου που ιδρύθηκε σε ελληνικό, αλλά κατεχόμενο από ξένη δύναμη, έδαφος. Το ίδρυμα απευθυνόταν όχι μόνο στους κατοίκους των Επτανήσων, αλλά φιλοδοξούσε να αποτελέσει πνευματική εστία για την αναγέννηση των Γραμμάτων και των Επιστημών σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Πολυάριθμες νέες πληροφορίες και ποικιλία ανέκδοτου αρχειακού υλικού διαφωτίζουν με επάρκεια όλες τις λεπτομέρειες της ίδρυσης του σημαντικού αυτού πανεπιστημιακού ιδρύματος.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.