Η Λάρισα έγινε Laris για να φαίνεται Paris!
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.
Ο Λαρισαίος φαρμακοποιός δεν έκρυβε τίποτα. Η προπολεμική διαφήμιση απευθυνόταν στις φιλάρεσκες γυναίκες: «Θέλετε να αποκτήσετε ωραίο πρόσωπο; ΚΑΘΑΡΤΙΚΟ ΙΝΔΙΚΗ ΖΑΧΑΡΙΣ». Μερικές δημοσιεύσεις στον Τύπο ήταν αρκετές για να αποκτήσει το νέο καλλυντικό φανατικές αγοράστριες, οι οποίες επιδίωκαν τη λεπτότητα της επιδερμίδας τους. Αλλά η ομορφιά θέλει και θυσίες. Όσες εμπιστεύονταν την «ινδική ζάχαρη» εννοείται ότι υφίσταντο και τα δεινά του καθαρτικού.
Οι σχετικές διαφημίσεις έβριθαν πληροφοριών, όπως ότι επρόκειτο για ινδικό κατασκεύασμα, δημιούργημα του Γάλλου χημικού Μάριου Βιολέττα. Επίσης ότι περιείχε χυμούς αρωματικών ινδικών φρούτων. Αλλά στην Ελλάδα δεν αφήνουν κανέναν να αγιάσει. Έτσι με την υπόθεση ασχολήθηκε το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του τότε Υπουργείου Υγιεινής, μετά από καταγγελίες ατθίδων από την Αθήνα που ισχυρίζονταν ότι …δεινοπάθησαν. Φαίνεται πως ακολούθησαν την παρότρυνση που αναφερόταν στο περικάλυμμα: «Θ’ αποκτήσετε ωραίαν φυσιογνωμίαν πίνουσαι το πρωινό σας γάλα με ολίγον καθαρτικόν “Ζάχαρις Ινδιών”».
Το εργαστήριο όπου στάλθηκε το σκεύασμα του Λαρισαίου φαρμακοποιού προέβη σε γαργαλιστικές διαπιστώσεις. Όπως ότι παρασκευαζόταν εξ ολοκλήρου στην όμορφη Λάρισα και ουδεμία σχέση είχε με την Ινδία, Indien όπως αναγραφόταν στην ετικέτα. Επίσης ότι στα διαφημιστικά έντυπα και στην ετικέτα υπήρχε και η λέξη Laris ώστε να γίνεται σύγχυση με το Paris και να παραπλανιόνται οι αγοράστριες. Ο Γάλλος χημικός αναζητήθηκε επιμόνως, αλλά δεν βρέθηκε και η Ασφάλεια, στην οποία παραπέμφθηκε η υπόθεση, ανακάλυψε πως Μάριος ονομαζόταν ο πατέρας του φαρμακοποιού και Βιολέτα η γυναίκα του!
Όσο για τη ζάχαρη ήταν ελληνικότατη, αγνή και καλοκαβουρδισμένη. Το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο έκρινε πως το σκεύασμα που διαφημιζόταν είχε στην πραγματικότητα άλλες ιδιότητες. Ο εισαγγελέας Λαρίσης, στον οποίο παραπέμφθηκε η υπόθεση, έδωσε εντολή και αποσύρθηκε τo πρωτότυπο… καλλυντικό, ενώ ασκήθηκε δίωξη στον Λαρισαίο φαρμακοποιό.