Η οδός της ευημερίας

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Είναι γνωστό πως η Αθήνα είναι η πόλη των ευεργετών. Τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια, κυρίως εκείνα που εκπροσωπούν τον ελληνικό πολιτισμό, οφείλονται στην ευαισθησία και αποφασιστικότητα σπουδαίων Ελλήνων. Η προσφορά τους συνοδεύτηκε από την αυστηρότητα και την υγιή ρώμη του ελληνικού ύφους, το οποίο αποτυπώθηκε στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία και εκφράστηκε με το κίνημα του νεοκλασικισμού. Η Αθήνα υπήρξε ο ιδανικός τόπος για την ανάδειξη του φαινομένου και ο πλέον πρόσφορος για την έκφρασή του. Το αδύναμο και καθημαγμένο κράτος βρήκε τον πλέον ισχυρό σύμμαχο στη διάνοια εκείνων που είχαν την ευγενή βούληση να συνδέσουν το όνομά τους με την αθάνατη πόλη.

Η Ελλάδα βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Αλλά εν μέσω οξύτατης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης διαθέτει ήδη καλούς συμμάχους. Όπως το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ένας φορέας ο οποίος διαθέτει υλικά μέσα, οργάνωση, τεχνογνωσία, διεθνή εμπειρία, ικανά στελέχη και -προπαντός- ειλικρινή διάθεση για προσφορά. Ανασύρει διαχρονικές και πατροπαράδοτες αξίες και γίνεται η εμπροσθοφυλακή ενός ολόκληρου έθνους, το οποίο διψά για ανανέωση, αναζωογόνηση και δημιουργία. Όσοι αναζητούν την πολυπόθητη ανάπτυξη δεν έχουν παρά να κατηφορίσουν στο πάλαι ποτέ φαληρικό αλίπεδο και να αντικρίσουν ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην πρόσφατη Ιστορία μας. Εκεί όπου δημιουργούνται η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ένα πάρκο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ένας συναρπαστικός προορισμός για τους λάτρεις της μάθησης, της μουσικής και της αρχιτεκτονικής.

Τα εκατόν εβδομήντα στρέμματα Πολιτισμού και Παιδείας που χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου το Ίδρυμα δείχνουν τον δρόμο. Από την Αθήνα δίνεται και πάλι το σύνθημα για την ευημερία. Με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε, θα ιστορήσουμε κάθε τετραγωνικό της φαληρικής γης, πιστεύοντας πως η νέα αυτή εθνική ευεργεσία και η θαλάσσια αύρα θα διώξουν τη μεμψιμοιρία και την εσωστρέφεια.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.