Η οικονομική κρίση του ’30 προκαλεί “τσουνάμι” αυτοκτονιών

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Η οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει στις αρχές της δεκαετίας 1930 είχε προκαλέσει και κύμα αυτοκτονιών! Μόνο στις 15 Μαρτίου 1932 αυτοκτόνησαν πέντε άνθρωποι στην Αθήνα και τον Πειραιά. Όλοι αυτοκτόνησαν με περίστροφα, πλην ενός που πνίγηκε στο Φάληρο. Πρώτος αυτοκτόνησε ο 63χρονος υποστράτηγος εν αποστρατεία Δημήτριος Ρ., ο οποίος λόγω της οικονομικής κρίσης είχε καταστεί μελαγχολικός, ιδιαίτερα διότι αναγκαζόταν να ενισχύεται οικονομικά από τον γιo του που ήταν ήδη συνταγματάρχης εν αποστρατεία.

Δεύτερος αυτοκτόνησε ο 31χρονος χρηματομεσίτης Παύλος Π., ο οποίος επειδή είχαν απαγορευθεί οι χρηματιστηριακές πράξεις στην ελεύθερη αγορά είχε αναγκαστεί να εργάζεται ως παραγγελιοδόχος. Ωστόσο, η οικονομική του κατάσταση επιδεινωνόταν και αναγκάσθηκε να υποθηκεύσει τη διώροφη κατοικία της γυναίκας του. Μόλις το έμαθαν οι συγγενείς της γυναίκας του τον επιτίμησαν με ιδιαίτερα προσβλητικό τρόπο και εκείνος κλείστηκε στο δωμάτιό του και αυτοκτόνησε.

Για τους ίδιους λόγους αυτοκτόνησε και ο 50χρονος εργολάβος Μηνάς Σ. «βληθείς διά σφαίρας περιστρόφου εις τον δεξιόν κρόταφον». Όσο για τον 61χρονο Μικρασιάτη Αναστάσιο Αθ. Εκείνος προτίμησε να πνιγεί στο Φάληρο και το πτώμα του εκβράσθηκε μπροστά από το τότε ξενοδοχείο «Ακταίον» του Νέου Φαλήρου. Τελευταία αυτοκτονία εκείνης της ημέρας ήταν της 20χρονης υπηρέτριας Ειρήνης Τρ., η οποία, πέραν των οικονομικών, φέρεται πως αντιμετώπιζε και…ερωτικά προβλήματα.

Ωστόσο, οι αυτοκτονίες δεν σταμάτησαν. Συνεχίσθηκαν και λίγες ημέρες αργότερα στην ατελείωτη σειρά των αυτοκτονιών που προκάλεσε εκείνη η οικονομική κρίση προστέθηκε ένα ακόμη θύμα. Ήταν ο 38χρονος συμπαθής και γνωστός επιχειρηματίας και βιομήχανος Μιχαήλ Φινόπουλος. Είχε επενδύσει τα κεφάλια και τις οικονομίες τις δικές του, αλλά και της γυναίκας του στο Χρηματιστήριο, το οποίο όμως έκλεισε. Τότε ο Φινόπουλος βρέθηκε «ανοιχτός» με το ποσόν των πέντε εκατομμυρίων δραχμών. Μπήκε λοιπόν στο πλοίο της γραμμής για την Κρήτη και «φουντάρισε» στο φουρτουνιασμένο πέλαγος…

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.