Η πρόταση βουλευτή για… εμπάργκο στην πώληση βαφών για μαλλιά

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Παναγιώτης Φλώρος, ζητούσε να αποκλεισθούν από το δικαίωμα ψήφου οι όμορφες γυναίκες κάτω των 30 ετών, είχε πλούσια παρουσία στη Βουλή και οι τοποθετήσεις του μάλλον έμειναν αξέχαστες. Οι δε ερωτήσεις του, προς τους Υπουργούς, αποτελούν πραγματικά μνημεία παραδοσιακών τοποθετήσεων και συντηρητικών απόψεων της εποχής του. Όπως μία ερώτησή του με την οποία ζητούσε να ληφθούν μέτρα εναντίον εκείνων που έβαφαν τις τρίχες τους!

Η πείρα της ζωής, υποστήριζε ο αείμνηστος ηπειρώτης βουλευτής, έχει δείξει πως δεν πρέπει να θεωρούνται επικίνδυνοι μόνον οι δικτάτορες, οι νωθροί διπλωμάτες, οι άβουλοι πολιτικοί, οι διαχειριστές χρημάτων ή τίτλων
τραπεζών, οι μορφινομανείς, οι κοκαϊνομανείς και οι τοκογλύφοι, αλλά και όσοι βάφουν τις τρίχες της κεφαλής και του… προσώπου τους. Θεωρούσε δε, ότι όσοι βάφονται «είναι επικίνδυνοι όχι μονάχα για τους εαυτούς των αλλά και για τους τριγύρω των». Επικαλούμενος επιστημονικές γνωματεύσεις έλεγε πως το βάψιμο των μαλλιών έχει επιπτώσεις στην διανοητική κατάσταση του ανθρώπου. Ζητούσε δε την απαγόρευση της ελεύθερης πώλησης των βαφών.

Την απάντηση ανέλαβαν να του δώσουν οι εφημερίδες, οι οποίες όχι μόνον σάρκασαν τις απόψεις του βουλευτή, αλλά έσπευσαν να απειλήσουν ακόμη και με… διαδηλώσεις αντίδρασης εκ μέρους εκείνων που απολάμβαναν τη «χρωματισμένη νεότητα». Ακολούθησαν αντιδράσεις και εκ μέρους των κουρέων, οι οποίοι αντέκρουσαν τα επιχειρήματα του βουλευτού.

Ανεπανάληπτες υπήρξαν πολλές ακόμη πρωτοβουλίες του εν λόγω βουλευτού, ο οποίος πραγματικά πάσχιζε για τα συμφέροντα της εκλογικής του περιφέρειας. Όπως το 1929, όταν προσπαθώντας να επιτύχει την οικονομική ενίσχυση της Ηπείρου, κατόρθωσε να αποσπάσει τη συναίνεση του Ελευθερίου Βενιζέλου, ώστε οι αρβύλες του Ελληνικού Στρατού να κατασκευάζονται από τους αρβυλοποιούς του Νομού Ιωαννίνων. Ή όταν κατόρθωσε να αποστέλλονται στην πατρίδα του αδασμολόγητοι εκατοντάδες τόνοι αραβοσίτου.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.