Η σπείρα μαυραγοριτών με τα πλαστά εισιτήρια στο ντέρμπι “αιωνίων”

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Είναι μακρά η σειρά εκείνων που έγιναν εκατομμυριούχοι εκμεταλλευόμενοι την αγάπη των πολλών για το ποδόσφαιρο. Στις 29 Ιουνίου 1961, η Γενική Ασφάλεια εξάρθρωνε σπείρα απατεώνων που λυμαινόταν επί χρόνια τις εισπράξεις των ποδοσφαιρικών αγώνων. Η σπείρα, η οποία αποτελείτο από τυπογράφο, σιδηρουργό, υφαντουργό κ.ά., προδόθηκε από την προκλητικά πλούσια ζωή που έκαναν τα μέλη της, γεγονός που προκάλεσε το… ενδιαφέρον της Αστυνομίας. Παρακολουθήθηκαν και οι πρώτοι συνελήφθηκαν έξω από το γήπεδο της
λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου διεξαγόταν ο αγώνας Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Κατείχαν πλαστά μπλοκ εισιτηρίων και αρκετά μετρητά. Ακολούθησαν συλλήψεις των συνενόχων τους και εξαρθρώθηκε ολόκληρο δίκτυο που είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σε τυπογραφείο της οδού Ευριπίδου γινόταν η εκτύπωση των εισιτηρίων, αξίας πάντοτε 20 δραχμών. Ακολουθούσε η σφράγισή τους με πλαστές σφραγίδες της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης και επίσης πλαστή σφραγίδα του υποδιευθυντή της Αστυνομίας. Στη συνέχεια, τα εισιτήρια διοχετεύονταν σε άλλους που τα πωλούσαν έξω από τα γήπεδα.

Επιπροσθέτως, στους μεγάλους αγώνες εκτυπώνονταν εκατοντάδες εισιτήρια, τα οποία τα μέλη της σπείρας διέθεταν σε φιλάθλους σε τριπλάσια ή ακόμη και τετραπλάσια τιμή. Τα ποσά που είχαν εισπραχθεί ανέρχονταν σε εκατομμύρια και σπαταλήθηκαν σε νυκτερινές διασκεδάσεις. Στο τυπογραφείο βρέθηκαν χιλιάδες αδιάθετα μπλοκ, ενώ στα σπίτια τους βρέθηκαν ιδιαιτέρως μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία δεν δικαιολογούνταν από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Από τα παραλειπόμενα των συλλήψεων έγινε γνωστό ότι οι αθεόφοβοι είχαν τυπώσει ακόμη και εισιτήρια για το «Ελληνικό Πανηγύρι», εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο «Υπέρ των Απόρων Κορασίδων
υπό την Προστασίαν του Βασιλέως»… Πάντως, έπεσαν ιδιαίτερα αυστηρές καμπάνες, αφού οι συλληφθέντες δικάστηκαν για πλαστογραφία μετά χρήση και εισέπραξαν πολλές δεκάδες χρόνια φυλάκισης.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.