Η τραγική κατάληξη εμπόρου της Ερμού το 1938

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Παρακολουθούμε καθημερινά τα δράματα και τις ανθρώπινες ιστορίες που ξετυλίγονται απ’ άκρου εις άκρον σε όλη τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Αντίστοιχη κοινωνική αναστάτωση και περιστατικά καταγράφονταν στην προηγούμενη μεγάλη οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα μας. Επιχειρηματίες καταστράφηκαν, ερήμωσαν σημαντικοί εμπορικοί δρόμοι, πιστωτικά ιδρύματα κατέρρευσαν, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έβλεπαν τη ζωή τους να αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Ανάμεσά τους και ο Γεώργιος Τ., ένας από τους συμπαθείς και σημαντικότερους εμπόρους της οδού Ερμού.

Τα προβλήματά του ξεκίνησαν το 1928 και μέχρι το 1932 είχε ξεκληριστεί η επιχείρησή του. Μικρό μόνον μέρος διασώθηκε με την παρέμβαση ενός ανιψιού του. Ο τελευταίος, εργαζόμενος νυχθημερόν, διέσωσε ό,τι μπορούσε και ξεκίνησε από την αρχή, δημιουργώντας ένα κατάστημα στην οδό Ευαγγελιστρίας και αργότερα άλλο στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Ο μεγάλος και πτωχευμένος πλέον επιχειρηματίας ενεπλάκη σε χρονοβόρους δικαστικούς αγώνες. Σκιά του εαυτού του γυρνούσε στο κέντρο των Αθηνών και επιβίωνε με βοηθήματα του ανιψιού του και διαφόρων παλαιότερων συνεταίρων του.

Από ευχάριστος και χαριτωμένος μεταβλήθηκε σε ημιπαράφρονα. Ερεθιζόταν εύκολα, έβριζε, καβγάδιζε και γινόταν αφόρητος σε γνωστούς και φίλους. Ακόμη περισσότερο θεωρούσε πλέον ότι ήταν υποχρέωση των παλαιών συνεταίρων του να τον καλύπτουν οικονομικά. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε επί πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί στις 19 Μαρτίου 1938. «Αυτός που άλλοτε εθεωρείτο ένας από τους καλυτέρους Ελληνας πολίτας», έφτασε στο σημείο να πυροβολήσει έναν από τους παλιούς συνεταίρους του και να αυτοκτονήσει –σε ηλικία 67 ετών– παρουσία του
Αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών!

Ήταν ένα από τα συγκλονιστικότερα γεγονότα που συντάραξαν τους εμπόρους της πρωτεύουσας. Η ζωή, ωστόσο, παίρνει τους δικούς της δρόμους. Τα ανίψια του συνέχισαν τον όμορφο αγώνα τους. Δουλεύοντας νυχθημερόν ανέπτυξαν μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων στην Αττική, η οποία συνεχίζει να ακμάζει μέχρι τις ημέρες μας.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.