Η 74 χρονη ιστορία του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων

Ένα ακόμη από τα πλέον γνώριμα και ίσως αγαπημένα εμβλήματα και λογότυπα θα εκλείψει στις ημέρες μας, φέρνοντας στην επιφάνεια ποικίλες αναμνήσεις, σε όλους όσοι παρακολούθησαν μαθήματα στα ελληνικά σχολεία από το 1937 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), ο οποίος καταργείται με το πρωτοφανές νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και τις αρμοδιότητές του αναλαμβάνει -από τις αρχές του επόμενου χρόνου-το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πάτρας «Διόφαντος», που θα λειτουργεί με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.

Η 74χρονη ιστορία του Οργανισμού ξεκινά το 1937, επί δικτατορίας Ιωάννη Μεταξά, όταν με Αναγκαστικό Νόμο ιδρύεται ο Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων (ΟΕΣΒ). Ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπαγόταν στην εποπτεία του Υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας. Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για την εκπαίδευση και γενικότερα το βιβλίο, το οποίο αποτελούσε τη μόνη βασική πηγή γνώσης, ιδιαίτερα για τον παιδικό και νεανικό πληθυσμό. Το κράτος διασφάλιζε τον απόλυτο έλεγχο του σχολικού βιβλίου και ακύρωνε το κατοχυρωμένο από το 1917 δικαίωμα των εκπαιδευτικών να επιλέγουν το ανθολόγιο που θα χρησιμοποιήσουν, επαναφέροντας το ένα και μόνο «υποχρεωτικό βιβλίο». Τα πρώτα «Αναγνώσματα» που εκδόθηκαν από τον ΟΕΣΒ (1938-1939) χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1950. Στους σκοπούς του Οργανισμού περιλαμβανόταν και η έκδοση και διάθεση των συγγραμμάτων των καθηγητών των Πανεπιστημίων.

Τη δεκαετία 1960 μετονομάζεται σε Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και σκοπός του είναι η έκδοση και δωρεάν διάθεση των διδακτικών βιβλίων σε όλα τα δημόσια σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και στα
ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Το 1985 ξεκίνησε και η δωρεάν διάθεση μέρους των συγγραμμάτων των ΑΕΙ. Μαζί με τον Οργανισμό θα φύγει παραπονεμένη και η κουκουβάγια που κοσμούσε τα οπισθόφυλλα των βιβλίων του.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.