Ιωάννης Πιτσίκας (1881-1975)

Έναν ήρωα του πολέμου, τον αντιστράτηγο Ιωάννη Πιτσίκα, επέλεξαν οι συντηρητικές κυβερνήσεις ως εκλεκτό τους για να αναλάβει τον Δήμο Αθηναίων, αφού απέλυσαν άκομψα τον Αρ. Σκληρό. Ο Ι. Πιτσίκας, γεννημένος στην Άνω Καλλιθέα Σπερχειάδος Φθιώτιδος, φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων και έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο, στη Μικρασιατική Εκστρατεία και στον Πόλεμο του 1940 ως Διοικητής του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου (Μάρτιος 1941).

Ως αντιστασιακός συνελήφθη, μεταφέρθηκε στην Ιταλία και σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης μέχρι το 1945. Επέστρεψε στην Ελλάδα και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντιστρατήγου. Στη διάρκεια της θητείας του ως Δημάρχου Αθηναίων (1946-1950) διακρίθηκε για την τάξη, τη συνέπεια και το ήθος του. Αργότερα, διετέλεσε υπουργός Εθνικής Αμύνης (1952) και Βορείου Ελλάδος (1961) σε υπηρεσιακές κυβερνήσεις. Τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Γεωργίου Α΄ και πλήθος άλλων διακρίσεων.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.