Κωνσταντίνος Κοτζιάς (1892-1951)

Ένας άνθρωπος της επικοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου επρόκειτο να μονοπωλήσει τα κοινά του Δήμου Αθηναίων από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1930. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα ήταν η πορεία του αν δεν ξεσπούσε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. O Κωνσταντίνος Κοτζιάς, γιος του γνωστού Αθηναίου εμπόρου Γεωργίου Κοτζιά, είχε σπουδάσει Νομικά στα πανεπιστήμια Αθηνών και Ρώμης. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, στη συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ενώ αργότερα εξέδωσε την εφημερίδα Τα Χρονικά (1921-1924).

Ανέπτυξε επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδρύοντας το 1924 την πρώτη διαφημιστική εταιρεία στην Ελλάδα («Γκρέκα»), ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (1933-1934). Ως οπαδός του Κωνσταντίνου στην περίοδο του Εθνικού Διχασμού εκτοπίστηκε στην Κρήτη (1918-1919). Άριστος χειριστής των θεμάτων του Τύπου, προετοίμασε προσεκτικά την εικόνα του για να επικρατήσει στις δημοτικές εκλογές του 1934. Για να εκλεγεί υποστηρίχθηκε από το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο για χάρη του «μπακλαβαδοποίησε» την Αθήνα, μετατρέποντας σε κοινότητες τους προσφυγικούς συνοικισμούς που περιέβαλαν την πόλη και ψήφιζαν φιλελεύθερα.
Δύο χρόνια αργότερα εγκατέλειψε τη θέση του Δημάρχου, για να αναλάβει το Υπουργείο Διοικήσεως Πρωτευούσης, ένα νέο διοικητικό μοντέλο για τον έλεγχο και τον συντονισμό των δήμων και των κοινοτήτων του Λεκανοπεδίου. Κατά γενική ομολογία σημείωσε επιτυχημένη δραστηριότητα σε αυτήν τη θέση, εκμεταλλευόμενος τις προσβάσεις του στο δικτατορικό καθεστώς. Εισήγαγε νέα μοντέλα διοίκησης, δημιούργησε υποδομές και θεσμούς και υποστήριξε φιλολαϊκά μοντέλα ενισχύοντας προκλητικά το ολοκληρωτικό καθεστώς. Πολύπλευρη προσωπικότητα, με μεγάλες ανησυχίες και ταλέντα, σφράγισε με την παρουσία του τόσο τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και ευρύτερα την πολιτική ζωή της χώρας. Αγαπητός στις λαϊκές τάξεις, υπήρξε παθιασμένος φίλαθλος και μέλος Oλυμπιακών ομάδων. Εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων για δεύτερη φορά στις 15 Απριλίου 1951, εκμεταλλευόμενος το αντικομμουνιστικό κλίμα της εποχής. Απεβίωσε όμως αιφνιδίως από καρδιακή προσβολή τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.