Κων. Μέρμηγκας (1874-1942)

O έντονα πολιτικοποιημένος γιατρός Κωνσταντίνος Μέρμηγκας υπήρξε μια από τις πιο δραματικές προσωπικότητες του πολέμου. Θεωρώντας καθήκον το «ενεργώς και ορθώς πολιτεύεσθαι», δέχτηκε να αναλάβει τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων τον Ιούνιο του 1941, πιστεύοντας ότι θα βοηθούσε τους συμπατριώτες του. Διαψεύστηκε όμως σύντομα. Λέγεται ότι, όταν οι Γερμανοί ζήτησαν κατάλογο με ομήρους, έγραψε μόνον το όνομά του και παραιτήθηκε (Αύγουστος 1941).

Γεννημένος στον Κάμπο Οιτύλου, σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και αναγορεύτηκε διδάκτορας (1895). Αργότερα, ειδικεύτηκε στη Χειρουργική (Γερμανία). Με αρτιότατη επιστημονική κατάρτιση, ερευνητική και διδακτική ικανότητα, αρεσκόταν στις φιλοσοφικές και λογοτεχνικές ενασχολήσεις. Η πανεπιστημιακή ιατρική του σταδιοδρομία, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, υπήρξε πολύ σημαντική και η ακαδημαϊκή του εξέλιξη σταθερά ανοδική.
Το 1911 παραιτήθηκε από στρατιωτικός ιατρός και εκλέχθηκε βουλευτής Λακωνίας, ενώ για 14 χρόνια χρημάτισε πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών, συμβάλλοντας καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό του πρώτου επιστημονικού σωματείου στη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην ανανέωση του ιατρικού πνεύματος.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.