Κόνιαρης Ιωάννης (1801-1872)

O πρώτος μη γηγενής Δήμαρχος Αθηναίων στην ιστορία του πρώτου δήμου της χώρας ήταν ο Ιωάννης Κόνιαρης, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Μονοδένδρι Ζαγορίου της Ηπείρου. O πατέρας του, Αναστάσιος Κόνιαρης, υπήρξε Φιλικός και συνεργάτης του Ι. Καποδίστρια, με ιδιαίτερο φιλανθρωπικό έργο. Τοποθετήθηκε στη θέση του Ν. Ζαχαρίτσα όταν ο τελευταίος απολύθηκε, όπως είδαμε, από το δημαρχιακό αξίωμα, ενώ κατά τα τέλη του 1853 εκλέχθηκε και επισήμως Δήμαρχος.

Πάντως, ο Ι. Κόνιαρης κατηγορήθηκε ότι εγκατέλειψε τη διοίκηση των δημοτικών πραγμάτων όταν ξέσπασε η φοβερή επιδημία χολέρας στην Αθήνα το 1854, εξαιτίας του αποκλεισμού του Πειραιά από αγγλογαλλικές ναυτικές δυνάμεις, με συνέπεια ο βασιλιάς Όθωνας να τον απολύσει. O ίδιος, ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος και ευαίσθητος άνθρωπος, στοιχείο που αποτυπώθηκε στο ―δυστυχώς― άγνωστο έως και σήμερα ποιητικό έργο του. Επί της δημαρχιακής περιόδου του πραγματοποιήθηκαν πολλά τεχνικά έργα, μεταξύ των οποίων και οι πινακίδες με τα ονόματα των οδών στους αθηναϊκούς δρόμους, ενώ ιδρύθηκε και σχολείο θηλέων, στο οποίο εγγράφηκαν 650 μαθήτριες.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.