Λάμπρος Καλλιφρονάς (1853-1950)

O γηγενής, ευγενής, μειλίχιος και προσηνής αλλά έντονα κομματικοποιημένος δικηγόρος Λάμπρος Καλλιφρονάς, γιος του «Αττικάρχη» και πρώην Δημάρχου Δημήτριου Καλλιφρονά, εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων για την περίοδο 1895-1899, κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Σε ηλικία 42 ετών, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στα κοινά, εκλέχθηκε υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση Δηλιγιάννη, της οποίας μέλος ήταν ο πατέρας του.

Διαχειρίστηκε συνετά την υπόθεση των Α΄ Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, με εντυπωσιακές ωφέλειες για την πόλη των Αθηνών σε έργα και υποδομές. Προηγουμένως, για την επιτυχημένη οργάνωσή τους είχε καταβάλει πολλές και σημαντικότατες προσπάθειες.
Θεμελίωσε τη Λαχαναγορά στην οδό Πειραιώς, διεύρυνε και οργάνωσε το Α’ Νεκροταφείο, ενώ ετοίμασε την πόλη για να υποδεχτεί τα θύματα και τους τραυματίες του πολέμου του 1897. Πριν ολοκληρώσει τη θητεία του, έσπευσε να τηρήσει μια προεκλογική υπόσχεσή του, που ήταν η δωρεά στον Δήμο Αθηναίων σημαντικότατου ποσού από απαιτήσεις του, ιδιαίτερα μεγάλου ύψους, που σχετίζονταν με την πατρική του κληρονομιά. Μετά τη θητεία του ως Δημάρχου διετέλεσε επανειλημμένα βουλευτής Αττικής και υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Δημ. Ράλλη.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.