Νικήτας Κακλαμάνης

Ο δημοφιλής γιατρός Νικήτας Κακλαμάνης είναι ο νικητής των 35ων δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, στις οποίες επικράτησε πανηγυρικά από τον πρώτο κιόλας γύρο με ποσοστό 46%. Ο 43ος Δήμαρχος Αθηναίων, με σημαντική πολιτική σταδιοδρομία, εγκατέλειψε τον υπουργικό θώκο που κατείχε στην κυβέρνηση Κ. Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 2006, για να διεκδικήσει τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων.

Γεννήθηκε στην Άνδρο και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου το 1981 ανακηρύχθηκε διδάκτορας. «Μάχιμος» γιατρός, έκανε τη θητεία του ως αγροτικός στα Γιάννινα, ενώ εργάστηκε (1975-1981) ως βοηθός και κατόπιν ως επιμελητής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπου διετέλεσε και υπεύθυνος του ενός εκ των δύο τμημάτων ακτινοθεραπείας. Το 1989 αρχίζει την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία ως επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στην έδρα της Ογκολογίας-Ακτινοθεραπείας.

Από τα χρόνια των σπουδών του κιόλας ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό και λίγο αργότερα υπήρξε ενεργό στέλεχος του συνδικαλισμού στον ιατρικό χώρο με πλουσιότατη δραστηριότητα. Το 1974 εντάσσεται στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, ενώ για πρώτη φορά το 1990 θα βρεθεί στα βουλευτικά έδρανα. Τον Σεπτέμβριο του 1993 προσχωρεί στο κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛ.ΑΝ.), για να εκλεγεί και πάλι βουλευτής τον Οκτώβριο του 1993. Τον Μάιο του 1994 εκλέγεται ευρωβουλευτής, για να διατελέσει αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, αλλά και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία είχε προσχωρήσει το κόμμα του.

Τον Ιούνιο του 1998 ορίστηκε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων για τους Αγώνες του 2004 και τον Σεπτέμβριο του επομένου χρόνου επανεντάσσεται στη Νέα Δημοκρατία. Μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 αναλαμβάνει υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ τον Ιούλιο του 2004 εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας.

Λίγο πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές είχε παρουσιάσει το βιβλίο του Αθήνα, Αιώνια Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Μετά τον Ανάργυρο Πετράκη, τον Σπύρο Μερκούρη και τον Κωνσταντίνο Μέρμηγκα, είναι ο τέταρτος γιατρός που αναλαμβάνει τις τύχες της Αθήνας.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.