Ντόρα Μπακογιάννη

Από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων στις κρίσιμες δημοτικές εκλογές του 2002, τις πρώτες του 21ου αιώνα. Κάνοντας τη δική της υπέρβαση, ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων στη μακρά ιστορία του πρώτου δήμου της χώρας και μάλιστα με το εκπληκτικό ποσοστό του 61%. Πέραν του φιλόδοξου προγράμματος που παρουσίασε ο συνδυασμός της και κλήθηκε να υλοποιήσει, η δημαρχιακή της θητεία σφραγίστηκε από την επιτυχημένη διαχείριση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Αθήνα την περίοδο εκείνη ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της και κατέκτησε πρωτεύουσα θέση μεταξύ των πόλεων που έχουν διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ταυτόχρονα, προγραμμάτισε τα μεγαλύτερα έργα που υλοποίησε από συστάσεώς του ο Δήμος Αθηναίων σχεδόν σε όλους τους τομείς δράσης του, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την οικονομική εξυγίανση του Δήμου και τη δημιουργία υποδομών, παρουσιάζοντας ένα συνολικά ανανεωμένο προφίλ και εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή του 21ου αιώνα.

Γεννημένη στην Αθήνα, θυγατέρα του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Μόναχο της Γερμανίας, ενώ είναι και απόφοιτος της Σχολής Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα, είναι παντρεμένη με τον Ισίδωρο Κούβελο. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εγκαθίσταται στο Παρίσι. Επιστρέφει με τη Μεταπολίτευση και τον Δεκέμβριο του 1974 παντρεύεται τον Παύλο Μπακογιάννη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κωνσταντίνο. Ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε άνανδρα από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» τον Σεπτέμβριο του 1989. Τον Νοέμβριο εκείνου του χρόνου εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρυτανία, περιφέρεια όπου εκλεγόταν και ο Π. Μπακογιάννης. Διετέλεσε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ (1990-1991), καθώς επίσης και υπουργός Πολιτισμού (Δεκέμβριος 1992-Οκτώβριος 1993).

Εκτός από πρώτη Δήμαρχος Αθηναίων, τον Φεβρουάριο του 2006 ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, για να γίνει έτσι η πρώτη Ελληνίδα που κατέλαβε το συγκεκριμένο αξίωμα. Τιμήθηκε με το «Βραβείο Ηγεσίας» από το Διεθνές Κέντρο Γυναικών για την πολιτική και κοινωνική της δράση (1992), ενώ τον Δεκέμβριο του 2005 αναδείχθηκε «Παγκόσμια Δήμαρχος 2005» μεταξύ 550 ομολόγων της, στο πλαίσιο ετήσιου διαγωνισμού που διοργανώνεται από τον οργανισμό «City of Mayors».

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.