Οι αυτόχειρες ευπατρίδες αδελφοί Ισχόμαχοι

Αφού διέθεσαν όλο το βιός και τα νιάτα τους στην πατρίδα, αυτοκτόνησαν αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα! Ήταν ο Κωνσταντίνος Ισχόμαχος (1838-1888) και ο αδελφός του Φιλώτας (1845-1900), αμφότεροι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού και βουλευτές Θεσσαλίας. Ο μεν πρώτος, ο Κωνσταντίνος, στην επανάσταση της Θεσσαλίας (1878) έφτιαξε δικό του επαναστατικό σώμα, στο οποίο τέθηκε επικεφαλής, διαθέτοντας το σύνολο της οικογενειακής του περιουσίας. Ξεχύθηκε στη θεσσαλική πεδιάδα και διακρίθηκε για τη γενναιότητα και τον πατριωτισμό του. Όταν η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων, υποχρεώθηκε να ανακαλέσει το Στρατό, ο Ισχόμαχος ήταν από εκείνους που αρνήθηκαν να επιστρέψουν. Τον ακολούθησαν πολλοί και έδωσαν γενναίες μάχες που έμειναν στην ιστορία.

Όταν προσαρτήθηκε η Θεσσαλία στον κορμό της Ελλάδας, εκλέχθηκε βουλευτής Λαρίσης, ως οπαδός του Χαρίλαου Τρικούπη, διαθέτοντας ακόμη και τη βουλευτική του αποζημίωση για τις ανάγκες της ιδιαίτερης πατρίδας του. Επανεκλέχθηκε βουλευτής (1885), αλλά η εκλογή του ακυρώθηκε. Ζούσε με την οικογένειά του στην οδό Καποδιστρίου και αυτοκτόνησε το 1888, φέροντας το βαθμό του αντισυνταγματάρχη πυροβολικού και αφού «οικονομικοί λόγοι επέσπευσαν το μοιραίο τέλος του». Ο Κωνσταντίνος Ισχόμαχος δεν κατέθεσε –όπως είχε δικαίωμα– αίτηση αποζημίωσης για την περιουσία που είχε σπαταλήσει στον αγώνα. Ήταν παντρεμένος με την Ιουλία Προβελέγγιου, αδελφή του λογοτέχνη Αριστομένη και ο γιός του Ιωάννης διέπρεψε στο στρατό και στην πολιτική ως βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου.

Ο Φιλώτας Ισχόμαχος, ένας γενναίος αξιωματικός, είχε λάβει μέρος, στο πλάι του αδελφού του, στην επανάσταση της Θεσσαλίας (1878) και κατόπιν εισήλθε στο διπλωματικό κλάδο. Όταν πέθανε ο αδελφός του, τον διαδέχθηκε στον στίβο της πολιτικής εκλεγόμενος βουλευτής Λαρίσης. «Καταστρέψας την περιουσία του εις την πολιτικήν» αυτοκτόνησε το 1900, αφού δεν μπορούσε να ορθοποδήσει οικονομικά. Και τους δύο τους «σήκωσε» η μάνα τους Καλυψώ Ισχόμαχου…

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.