Οι επιγραφές οδοντιατρείων και ο πόλεμος που ξέσπασε το 1932 για ένα παράλογο νομοσχέδιο

ΔΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Πόλεμος ξέσπασε το 1932 όταν ο υπουργός Υγιεινής Β. Βαρδόπουλος για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και λίγους μήνες πριν από τις εκλογές κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο όλοι οι οδοντίατροι υποχρεώνονταν να αναγράφουν στις επιγραφές τους (ταμπέλες) μόνον τη λέξη «Οδοντίατρος». Το ζήτημα ήταν φλέγον και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ακόμη εργάζονταν 100-150 πρακτικοί «αδειούχοι» «οίτινες κατά μεγάλην πλειοψηφίαν αγνοούσι και την γραφήν έτι και την ανάγνωσιν», όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής. Αυτούς ήθελε να εξυπηρετήσει ο υπουργός, αλλά ο πτυχιούχοι οδοντίατροι ξεσηκώθηκαν.

Πώς ήταν δυνατόν να εξισώνονται οι πρακτικοί οδοντίατροι που την έστηναν στα κουρεία και στους δρόμους με τανάλιες και μαντζούνια με τους επιστήμονες του «Οδοντιατρικού Σχολείου» ή των Οδοντιατρικών Σχολών του εξωτερικού ή ακόμη και με εκείνους που είχαν αποκτήσει παλαιότερα δίπλωμα από το περίφημο Ιατροσυνέδριο; Τις θέσεις των επιστημόνων οδοντιάτρων ανέλαβε να εκπροσωπήσει ο από διετίας (1930) ιδρυθείς Πανελλήνιος Οδοντιατρικός Σύλλογος. Πρώτα ζήτησε να καταργηθεί κάθε μορφή πρακτικού και άδεια να παίρνουν μόνον εκείνοι που θα εξετάζονταν από το Σύλλογο Καθηγητών του Οδοντιατρικού Σχολείου.

Στη συνέχεια ο Πανελλήνιος Σύλλογος ζήτησε την καθιέρωση τεσσάρων ειδών επιγραφών, ώστε να ξεκαθαρίζεται ποιοι ήταν πτυχιούχοι του Πανεπιστημίου ή του Ιατροσυνεδρίου και ποιοι είχαν πάρει άδεια με ευεργετικούς νόμους. Φαίνεται ωστόσο ότι η δύναμη των πρακτικών και της πελατείας τους ήταν ισχυρότερη αφού η κυβέρνηση Βενιζέλου τελικά ψήφισε το νομοσχέδιο Βαρδόπουλου, παρά τις αντιδράσεις του οδοντίατρου βουλευτή Ιωαννίνων Σ. Σταυρόπουλου. Προέβλεπε μάλιστα ο νόμος και διαδικασία για την έκδοση νέων αδειών σε πρακτικούς οδοντιάτρους. Τότε παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη όλη η διοίκηση του Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συλλόγου!

Πάντως ο νόμος δεν ίσχυσε αφού η νέα κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη δεν υπέγραψε το διάταγμα που θα έθετε σε ισχύ τις προβλέψεις του.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.