Ο Γουλιέλμος Μαρκόνι που έγινε ελληνικό τοπωνύμιο!

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την περιοχή «Μαρκόνι», η οποία βρίσκεται στις προκρινόμενες για την ανέγερση τζαμιού στον Ελαιώνα. Δεν είναι όμως μόνον αυτή η περιοχή που φέρει το όνομα του περίφημου Ιταλού φυσικού Γουλιέλμου Μαρκόνι (1874-1937), ο οποίος θεωρείται «πατέρας» του ραδιοφώνου και υπήρξε ο πρώτος που μετέδωσε ηχητικά σήματα Μορς μέσω ερτζιανών κυμάτων, συνδέοντας έτσι το όνομά του με τις ασύρματες επικοινωνίες. Όπου στηνόταν ασύρματος ανά την Ελλάδα, είτε η περιοχή είτε όμορος δρόμος λάμβανε την ονομασία «Μαρκόνι».

Ιδιαίτερα για την περιοχή του Ελαιώνα των Αθηνών, πρέπει να σημειωθεί ότι εκεί πρωτο-λειτούργησε η Διεύθυνση Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας του Ναυτικού (ΔΡΥΝ) , απ’ όπου το 1923 έγινε η πρώτη απόπειρα ραδιοφωνικής εκπομπής. Στην ίδια περιοχή, στο περίφημο «φρούριο» του Ναυτικού που σώζεται μέχρι τις ημέρες μας εγκαταστάθηκε ο κεντρικός ναυτικός ασύρματος και εκεί συζητείται η ανέγερση του τζαμιού.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν γαλαντόμες πολλές δημοτικές αρχές της χώρας μας, οι οποίες έσπευσαν να τιμήσουν τον μεγάλο εφευρέτη, όταν εκείνος επισκέφτηκε την χώρα μας για τελευταία φορά (1932), δίνοντας το όνομά του σε λοφίσκους και δρόμους. Και δικαιολογημένα, αφού απολάμβανε ήδη μεγάλες τιμές. Το 1909 είχε βραβευθεί με Νομπέλ και ήταν ήδη γερουσιαστής και Πρόεδρος της Ιταλικής Ακαδημίας. Ταξίδευε δε με την αγαπημένη του «ΗΛΕΚΤΡΑ», μία θαλαμηγό στην οποία είχε εγκατεστημένες τις «θαυματουργές» για εκείνη την εποχή συσκευές του.

Μόλις ανέβηκε στην Ακρόπολη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ο άνθρωπος που εκπροσώπησε την ανθρώπινη προσπάθεια να καθυποτάξει στην ανθρώπινη θέληση τα στοιχεία της φύσης και να ανοίξει νέους ορίζοντες, αναφώνησε: «Αυτό το θαύμα μόνον κάτω από τέτοιο ουρανό μπορούσε να γίνει»! Η παρουσία του στην Ελλάδα τροφοδότησε τα λαϊκά στρώματα με πλήθος μυθοπλασιών, αφού θεωρούσαν ότι επρόκειτο για διάσημο «μάγο» ο οποίος μπορούσε να μεταφέρει φωνές και πνεύματα σε άλλους κόσμους!

Έτσι, λοιπόν σήμερα στην περιοχή του Ασυρμάτου της Δάφνης (Μπραχάμι) έχουμε την ανάλογη οδό Μαρκόνι, το αυτό ισχύει για μια περιοχή που φιλοξενεί εργοστάσια στην Ελευσίνα, καθώς και άλλες περιοχές και οδούς ανά την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.