Ο Κόντε Νικόλα Καπόνε Νεμάνια που διεκδικούσε Ηπειρο και Θεσσαλία
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.
Ένας Ναπολιτάνος κατεργάρης, ο «Κόντε Νικόλα Καπόνε Νεμάνια Παλαιολόγος», όπως έγραφε στα επισκεπτήριά του, κατόρθωσε να γίνει πονοκέφαλος για τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις διπλωματικές αρχές για μία ολόκληρη εικοσαετία. Πρωτοεμφανίστηκε το 1911 και ως απόγονος των Παλαιολόγων ζητούσε να του αποδοθούν η Θεσσαλία και η Ήπειρος που μόλις είχαν προσαρτηθεί στον κορμό της χώρας. Ακολουθώντας περίεργες δικαστικές οδούς κατόρθωσε, ο αθεόφοβος, να αποσπάσει απόφαση Ιταλικού Δικαστηρίου, η οποία τον αναγνώριζε ως απόγονο των Παλαιολόγων και δικαιούχο «πατρογονικών κτημάτων» που είχαν περιέλθει στο ελληνικό κράτος. Οπότε, προέβαινε σε κατασχέσεις παντός πράγματος, κινητού ή ακινήτου που ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο και βρισκόταν στην Ιταλία! Το 1915 μάλιστα, κατόρθωσε να κατασχέσει ασφάλιστρα πλοίου που βυθίστηκε από πυρκαγιά.
Η ελληνική πλευρά στην αρχή αντιμετώπιζε την υπόθεση ως αστεία. Αλλά με το πέρασμα του χρόνου το ζήτημα έλαβε εξαιρετικές διαστάσεις. Μπορεί ο Έλληνας πρεσβευτής στη Ρώμη να μη παρευρισκόταν στο δικαστήριο θεωρώντας την υπόθεση «αυτόχρημα κωμικήν», αλλά η δικαστική απόφαση είχε οικονομικές συνέπειες για τη χώρα μας. Το Δικαστήριο έδινε τη δυνατότητα στον Καπόνε, σε πρώτη φάση, να διεκδικήσει το ποσό των εκατό χιλιάδων λιρετών! Οπότε άρχισε τις κατασχέσεις και σε τραπεζικούς λογαριασμούς!
Έφτασε στο σημείο, το 1930 πια, ο εν λόγω …Κόντες, να απειλεί ότι θα βάλει στο χέρι ακόμη και το περίφημο θωρηκτό «Αβέρωφ», εάν το έστελναν για επισκευή στην Ιταλία. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Μελάς, «ο Καπόνε αντελήφθη ένα πρωί ότι υπάρχει υπό τον ήλιον ένας γλυκός τόπος, όπου μπορεί κανένας ευκολώτατα να φάη δάση, να καταβροχθίση όρη, εκτάσεις απεράντους, αρκεί να μαστορέψη ένα χαρτί και να συνεννοηθή με μερικούς κατεργαρέους»! Αναγκαστικά και προς αποφυγή απωλειών, η Ελλάδα διέκοψε κάθε συναλλαγή με την Ιταλία και οι κρατικές υπηρεσίες ειδοποιήθηκαν να αποφεύγουν συμφωνίες προμηθειών. Χρειάστηκε δε, να περάσουν δύο ολόκληρα χρόνια για να λήξει αυτή η υπόθεση. Το 1932, αφού είχαν ασχοληθεί, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος από την ελληνική πλευρά και ο Μουσολίνι από την Ιταλική, ο «Κόντε Νικόλα Καπόνε Νεμάνια Παλαιολόγος» περιορίστηκε στο παλαιό διαμέρισμά του στη Ναπολιτάνικη βία Κιάρα 12. Πάντως, με απογόνους Παλαιολόγων είχαμε πλήθος περιπετειών για τις οποίες θα επανέλθουμε…