Ο προσκοπισμός στις αλησμόνητες πατρίδες 1919-1922. Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Θράκη.

Συγγραφέας: Παραδείσης Νικόλαος Κ.
Τίτλος: Ο προσκοπισμός στις αλησμόνητες πατρίδες 1919-1922. Μικρά Ασία, Κωνσταντινούπολη, Θράκη.
Έκδοση: ΕΑΜΕ «Ο Μικρός Ρωμηός»
Έτος Έκδοσης: 2000
Σελίδες: 168
Ανασκόπηση της ιστορίας του Ελληνικού Προσκοπισμού της Κωνσταντινουπόλεως και της Μικράς Ασίας, καθώς και φόρος τιμής στους χιλιάδες προσκόπους των συγκεκριμένων περιοχών που έγραψαν ένδοξες σελίδες στην προσκοπική και ελληνική ιστορία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους προσκόπους του Αϊδινίου, οι οποίοι βασανίστηκαν και θυσιάστηκαν, επειδή τους ζητήθηκε να αλλαξοπιστήσουν, για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Αυτοί όμως το αρνήθηκαν με γενναιότητα. Προτίμησαν να υποστούν φρικτό θάνατο, παρά να προδώσουν τη θρησκεία και την πατρίδα τους. Τα κείμενα του έργου συνοδεύονται από πλούσιο εικαστικό υλικό και φωτογραφικά τεκμήρια.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.