Ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.
Ένας ώριμος γερουσιαστής και η κατά πολλά χρόνια νεότερη ερωμένη του «καθιέρωσαν καθ’ όλους τους τύπους τον πολιτικόν γάμον», αποκάλυπτε το 1928 ο δημοσιογράφος Βασίλης Σπανόπουλος προκαλώντας την παρέμβαση του
Εισαγγελέως Πειραιώς Παπαδημητρόπουλου! Εκείνη ήταν ήδη παντρεμένη, δεν μπορούσε να πάρει διαζύγιο από τον επιχειρηματία σύζυγό της. Ήταν αποφασισμένη να ακολουθήσει τον αγαπημένο της αλλά με …εξασφάλιση. Την τελευταία ανέλαβε να δώσει ο συμβολαιογράφος Πειραιώς Βολικάκης, συντάσσοντας «γαμήλιο συμβόλαιο» το οποίο προέβλεπε οι μελλόνυμφοι «να τηρώσιν αμοιβαίαν συζυγική πίστιν και αφοσίωσιν».
Η συμβολαιογραφική πράξη που συντάχθηκε, ιστορικό τεκμήριο πλέον, ανέφερε ακόμη ότι οι «συμβαλλόμενοι» έπρεπε να συμβιώσουν «καθ’ όλους τους συζυγικούς τύπους και όρους» και πως εκείνη θα έφερε «το επώνυμον του ετέρου συμβαλλομένου». Το «μυστικό» όμως κρυβόταν σε άλλη παράγραφο που ανέφερε ότι «τα εκ της συμβιώσεως γεννηθησόμενα τέκνα, αυτοδικαίως θα έχουν όλα τα κληρονομικά δικαιώματα επί της περιουσίας αμφοτέρων των συμβαλλομένων». Διότι, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, η… λεγάμενη κυοφορούσε ήδη όταν συντάχθηκε το συμβόλαιο και έφερε στη ζωή ένα υγιέστατο κοριτσάκι.
Αλλά ο Εισαγγελεύς Πειραιώς Παπαδημητρόπουλος δεν τους άφησε ανενόχλητους να ζήσουν τον καρπό του έρωτά τους. Εισήλασε ένα πρωί στο γραφείο του συμβολαιογράφου κραδαίνοντας τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης και απειλώντας θεούς και δαίμονες. Τα πάντα ανετράπησαν, ο νόμιμος σύζυγος επέμενε να μη συγκατατίθεται στο διαζύγιο, ενώ εκείνη παρέμενε «εις τας χείρας του κ. γερουσιαστού». Η αποκάλυψη της υπόθεσης θεωρήθηκε σκάνδαλο, το συμβόλαιο ακυρώθηκε, ο συμβολαιογράφος επιπλήχθηκε και το ζεύγος συνέχισε τη συμβίωσή
του, η οποία νομιμοποιήθηκε με θρησκευτικό γάμο λίγο πριν αποχωρήσει από τη ζωή ο γερουσιαστής. Όσο για τον πολιτικό γάμο, χρειάστηκε να περάσουν 54 ολόκληρα χρόνια (1982) για την καθιέρωσή του στην Ελλάδα.