Ο φιλέλληνας Βρετανός ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ

του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.

Η ζωή του έγινε ταινία, στίχοι του μελοποιήθηκαν από τους Pink Floyd, χαρακτήρες του έργου του χρησιμοποιούνται σε σύγχρονες τηλεοπτικές σειρές και υλικό του τροφοδοτεί ακόμη μυθιστορήματα. Πρόκειται για τον Βρετανό ποιητή Ρούπερτ Μπρούκ (1887-1915), ο οποίος σε ηλικία 28 ετών άφησε την τελευταία πνοή του σε γαλλικό πλωτό νοσοκομείο που είχε ξεκινήσει με προορισμό να συμμετάσχει στην εκστρατεία των Δαρδανελίων. Η στρατιωτική μοίρα του Μπρουκ είχε φθάσει λίγες μέρες νωρίτερα στην περιοχή της Σκύρου, πραγματοποιώντας γυμνάσια. Οι άνδρες επισκέπτονταν την Σκύρο και απολάμβαναν τις ομορφιές της. Ωστόσο, ο Μπρουκ μετά από συντομότατη ασθένεια, έφυγε από τη ζωή.

Οι συνάδελφοί του φρόντισαν να τον θάψουν στη θέση Τρεις Μπούκες των νοτιοανατολικών παραλίων του ήρεμου ελληνικού νησιού. Στο λιτό τάφο τοποθετήθηκε ένας σταυρός και η επιγραφή: «Εδώ βρίσκεται ο υπηρέτης του Θεού, Υπολοχαγός του Βρετανικού Ναυτικού, ο οποίος απέθανε για την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους». Ένας φίλος του έγραψε πως ξεκουράζεται «σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες, με σταχτοπράσινες ελιές γύρω του και με μία που σαν να κλαίει από πάνω του»! Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η μητέρα και οι φίλοι του ποιητή, ύστερα από έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του αγγλικού Κοινοβουλίου, φρόντισαν για τη δημιουργία τύμβου στο σημείο της ταφής του.

Προηγουμένως, το 1931, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποδέχθηκε έκκληση επιτροπής για την ανέγερση μνημείου του Άγγλου ποιητή και δύο χρόνια αργότερα, το 1931, έκανε τα αποκαλυπτήριά του. Φιλοτεχνημένο από τον Μ. Τόμπρο το μνημείο αυτό τροφοδότησε τα φιλελληνικά αισθήματα και αποτέλεσε πόλο έλξης και γέννησης πατριωτικών συναισθημάτων. Η τοπική κοινωνία έδωσε το όνομά του στην πλατεία Μπρουκ, στη Χώρα, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.