Ο φιλολογικός καβγάς Π. Δημητρακόπουλου – Γ. Ξενόπουλου

ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.

Κάποτε οι φιλολογικοί καβγάδες ήταν στην ημερήσια διάταξη και εμπλέκονταν τα πιο γνωστά ονόματα της ελληνικής λογοτεχνικής και δημοσιογραφικής ζωής. Ένας τέτοιος καβγάς ξέσπασε μεταξύ του θεατρικού συγγραφέα, ποιητή, μυθιστοριογράφου, δημοσιογράφου και κριτικού Πολύβιου Δημητρακόπουλου (1864—1922) και του συναδέλφου του Γρηγόριου Ξενόπουλου (1867-1951). Αιτία, η κριτική που άσκησε ο πρώτος στον δεύτερο, από τις στήλες των εφημερίδων, για το θεατρικό του έργο «Το Ζευγάρωμα», το οποίο ανέβηκε στο Θέατρο Κυβέλης το καλοκαίρι 1913.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Π. Δημητρακόπουλος κατηγόρησε τον Γρ. Ξενόπουλο ότι το θεατρικό του έργο ήταν αντιγραφή του διηγήματος του Γ. Δροσίνη «Αμαρυλλίς». Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε. Ο Ξενόπουλος φέροντας βαρέως την προσβολή προσέφυγε στη Δικαιοσύνη μηνύοντας τον κριτικό για συκοφαντική δυσφήμηση. Η συνέχεια δόθηκε στα γραφεία των ανακριτών, όπου κλήθηκαν ο μεν για να στηρίξει την κατηγορία του και ο δε για να την αποκρούσει. Όσο διαρκούσε η διαμάχη, οι δύο άνδρες ξιφουλκούσαν από τις στήλες των εφημερίδων ανταλλάσσοντας κατηγορίες, πάντα με πνευματώδη και ευγενικό τρόπο. Ύστερα από πολλούς μήνες, στις αρχές Μαρτίου 1914, εκδόθηκε βούλευμα από το Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών το οποίο απάλλασσε από τις κατηγορίες τον Δημητρακόπουλο.

Εμμέσως δε ο τελευταίος έσπευσε να ειρωνευτεί τον κατήγορό του, ο οποίος απειλούσε να πάει την υπόθεση σε ανώτερα δικαστήρια. Τον καλούσε να συγκροτήσει ένα «Φιλολογικόν Κακουργοδικείον». Χρησιμοποιώντας δε το γνωστό ψευδώνυμό του (Ο γελωτοποιός), του αφιέρωσε ένα τετράστιχο:
«Ο Κύριος Ξενόπουλος με είχε καταγγείλει
πως τον εσυκοφάντησα για τις “αντιγραφές” του.
Τώρα του ξαναμπήκανε στ’ αυτιά πάλι οι ψύλλοι
που βγήκε και το βούλευμα κ’ είδε τις προκοπές του…»

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.